3 april 2020
Online marketing

Zelf SEO inzetten: word beter gevonden in zoekmachines

Standaard thumbnail voor de blog

SEO, Search Engine Optimization of Zoekmachine optimalisatie: drie termen die je ongetwijfeld wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat betekenen ze precies?

In dit blogartikel, laten we het ‘SEO voor beginners’ noemen, neem ik je mee in de wereld van SEO. Ik ga je uitleg geven over zoekmachine optimalisatie, geef je SEO tips en samen zetten we de eerste stap naar het opzetten van een SEO pagina.

Door aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie, zorg je dat jouw website beter gevonden wordt in zoekmachines.

Wat is SEO

SEO (Search Engine Optimization of Zoekmachine optimalisatie) is het verbeteren van jouw positie in de organische zoekresultaten van zoekmachines. De organische zoekresultaten zijn de ‘gratis’ resultaten die je in de zoekmachine te zien krijgt, zoals de afbeelding hieronder voor Google laat zien.

Voorbeeld van een Organisch zoekresultaat in Google

Wat je je goed moet realiseren, is dat het behalen van een toppositie meestal geen gemakkelijke opgave is.

Naast dat je te maken krijgt met veel concurrentie, zijn de algoritme van zoekmachines (hier vertel ik je zo meer over) zo complex dat niemand precies weet hoe ze in elkaar steken. Dat is eigenlijk vrij logisch, want zoekmachines willen niet dat je zomaar bovenaan de organische zoekresultaten verschijnt.

Hoe werkt SEO?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, de uitvoering minder. Zoekmachines, zoals Google, danken het aantal gebruikers aan het feit dat ze relevante antwoorden bieden op vragen van de gebruiker.

Hoe sneller een zoeker het juiste antwoord vindt, hoe groter de kans dat deze terugkeert naar de zoekmachine. Dat is belangrijk voor de zoekmachine, aangezien ze daar hun geld mee verdienen.

Logo van Duckduck GoHet logo van YahooHet logo van GoogleAfbeelding logo bing

Om bovenaan de resultaten te komen, moet jij dus ‘gewoon’ het beste antwoord geven op de vraag van de zoeker.

Wat je zult begrijpen is dat werknemers van grote zoekmachines niet iedere pagina handmatig beoordelen, dat is onbegonnen werk. Zoekmachines hebben daar algoritmen voor.

Het algoritme van zoekmachines bestaat uit vele, vaak onbekende, indicatoren zodat jij niet zomaar te pas en te onpas bovenaan de organische zoekresultaten komt te staan. Met behulp van algoritmen kunnen zoekmachines waarborgen dat content ook daadwerkelijk relevant is voor de zoeker.

Nu weet je wat zoekmachine optimalisatie is en hoe het werkt. In dit blog leg ik je verder uit waarom SEO toegevoegde waarde heeft voor jou. Daarnaast zetten we de eerste stap bij het opzetten van jouw SEO pagina en geef ik een aantal tips. De uitvoering van SEO is namelijk toch best lastig.

Waarom SEO

Er zijn genoeg redenen om te starten met SEO. Het belangrijkste doel is niet om meer bezoekers te genereren (dat is wel een mooie bijkomstigheid), maar om meer van je doelen te behalen.

Ondanks dat ik dus eerder in deze blog heb aangegeven dat het niet altijd makkelijk is om goed te scoren, is het zeker wel de moeite waard. Ik geef je drie goede redenen:

Reden 1: Hogere positie in zoekmachines = meer klikken = meer doelen behalen

Door je te focussen op zoekmachine optimalisatie probeer je jouw website, of een bepaalde pagina daarvan, structureel hoger te positioneren in zoekmachines. Je kunt hierbij de volgende vuistregel aanhouden:

 • Positie 1 in de zoekmachine ontvangt 30% van de zoekers
 • Positie 2 in de zoekmachine ontvangt 15% van de zoekers
 • Positie 3 in de zoekmachine ontvangt 10% van de zoekers

Met behulp van zoekmachine optimalisatie creëer je dus een constante stroom aan websitebezoekers, zonder dat je daar vervolgens zelf nog veel omkijken naar hebt. Door constant bezig te blijven laat je het aantal bezoekers steeds verder stijgen. Uiteindelijk ga je daardoor meer van je doelen behalen.

Meer bezoekers als gevolg van zoekmachine optimalisatie

Reden 2: Niet alles is geheim

Ondanks dat zoekmachines hun algoritme niet prijsgeven, zijn er tal van belangrijke indicatoren die we wel kennen. Dat zijn de knoppen waaraan we kunnen draaien om beter gevonden te worden.

Je hebt dus wel degelijk invloed op de positie van jouw pagina’s. Hieronder volgt een opsomming van een aantal belangrijke indicatoren die invloed hebben op jouw positie:

 • Keuze voor een zoekwoord – verwerk de zoekwoorden waarmee jouw doelgroep zoekt op de juiste manier op de pagina.
 • Opbouw van de pagina – zie jouw pagina’s als een boek. Iedere pagina heeft een titel (H1), paragraaf (H2), sub-paragrafen (H3), etc. Deel pagina’s ook echt zo in.
 • Leesbaarheid van de pagina – zorg voor korte alinea’s, kies niet de moeilijkste woorden en ga aan de slag met visuele content.
 • Meta description en title tag – dit zijn de resultaten die zichtbaar zijn in zoekmachines (zie afbeelding). Optimaliseer deze naar aanleiding van je gekozen zoekwoord en maak ze aantrekkelijk.

Voorbeeld van de meta description en title tag in zoekmachines

 • Links – de links op en naar jouw website hebben ook invloed op je positie in zoekmachines. Het stelt zoekmachines in staat om beter te bepalen wat het onderwerp van de pagina is.
 • Snelheid van de website – de snelheid van de website is een belangrijke indicator bij het positioneren van jouw website. Hoe sneller, hoe beter.
 • Bezoekersgedrag – het laatste punt is bezoekersgedrag. Ook daar houden zoekmachines rekening mee. Denk hierbij aan de tijd die bezoekers op de website spenderen of het aantal paginabezoeken.

Wil je meer weten over welke aspecten Google bijvoorbeeld meeneemt bij de indexering van jouw website, of wil je beter worden in SEO werkzaamheden uitvoeren? Dan is onze SEO-cursus perfect voor jou!

Reden 3: SEO tackelt de ‘Flatline of nope’

Dit punt verdient wellicht wat meer uitleg. Wanneer je een blogartikel plaatst of een pagina online zet, is de kans groot dat je deze deelt via jouw social media kanalen. Op deze manier zal de pagina in eerste instantie veel mensen bereiken.

Je bent blij, want er zijn veel bezoekers: de ‘Spike of hope’. Echter, omdat je de pagina’s niet juist hebt geoptimaliseerd, ontstaat er al snel de ‘Flatline of nope’ doordat de pagina niet via zoekmachines wordt gevonden. Met zoekmachine optimalisatie tackel je de ‘Flatine of nope’ en zorg je dat jouw website ook nog bezoekers genereert ver nadat je een blog of pagina hebt geplaatst.

De 'Spike of hope' en 'Flatline of nop' creëer een constante stroom aan bezoekers                                Credits voor ahrefs voor hun goede uitleg over de ‘Spike of hope’ en ‘Flatline of nope’

Door zoekmachine optimalisatie in te zetten, probeer je dus constant meer bezoekers naar je website te krijgen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de inspanning die je doet voor een pagina en/of blog langere tijd effect heeft. Je krijgt hierdoor meer waar voor je geld.

De eerste stap in SEO

Nu je weet waarom je met SEO aan de slag moet, kun je gaan beginnen. Ik geef je een zet in de juiste richting. Ik help je mee met het vinden van de juiste zoekwoorden.

Het zoekwoord is de basis voor ieder blog of SEO pagina. Vroeger draaide SEO enkel en alleen om dit zoekwoord. Tegenwoordig is het ‘slechts’ een van de vele indicatoren, maar wel de belangrijkste. Het zoekwoord bepaalt namelijk het onderwerp van de pagina.

Start met een zoekwoorden onderzoek

Een zoekwoord of onderwerp kiezen, doe je niet uit de losse pols. Je wilt namelijk wel zeker weten dat iemand naar die woorden zoekt, anders word je pagina alsnog niet gevonden. Je start dus altijd met een zoekwoorden onderzoek.

Stap 1: Het aanmaken van een spreadsheet

De juiste zoektermen vinden is een hele opgave. Om te zorgen dat je ze gestructureerd bij kunt houden maak je een spreadsheet aan. Maak in ieder geval (per dienst) kolommen aan voor de zoekwoorden en het zoekvolume. Een voorbeeld van een (fictieve) spreadsheet vind je hieronder.

Lege Spreadsheet t.b.v. het zoekwoorden onderzoek

De bovenstaande sheet is nog erg basic. Wanneer je dieper ingaat op SEO (en wat meer ervaring hebt) ga je meerdere kolommen toevoegen. Voorbeelden van uitbreidingen zijn:

 • ‘Keyword difficulty’ – Dit geeft aan hoe moeilijk het is om voor een bepaald woord een hoge positie te behalen.
 • CPC’ – De minimale kosten die je per klik op een advertentie in de zoekmachine betaald.
 • ‘Concurrentie’ – Een link naar de concurrent die voor een bepaald zoekwoord op de eerste positie in de zoekmachine staat (ter inspiratie).

 

Stap 2: Achterhalen van de juiste zoektermen (invullen spreadsheet)

De tweede stap is het vullen van je Spreadsheet. Hieronder geef ik je tips waarmee je zoektermen kunt achterhalen.

Tip 1: Gebruik je gezonde verstand – Start met de woorden die je als eerst te binnen schieten wanneer je denkt aan jouw bedrijf, product of dienst.

Tip 2: Spiek bij concurrenten – Hebben zij termen die jij bent vergeten? Voeg ze toe!

Tip 3: Gebruik de zoekmachine – Zoekmachines geven zelf voorbeelden. Kijk maar:

De resultaten in de zoekbalkDe resultaten onderaan de zoekresultaten

Tip 4: Gebruik de juiste tools:

 

Vul jouw spreadsheet aan met de termen die je hebt gevonden (beperk je niet tot een x aantal woorden per categorie zoals ik in het voorbeeld heb gedaan).

Voorbeeld van een zoekwoorden onderzoek

Stap 3: Groepeer het zoekwoorden onderzoek

Nu je een lijst met zoekwoorden hebt moet je gaan groeperen. Je bepaalt welke termen relevant zijn op basis van het zoekvolume (en eventueel op basis van concurrentie) en groepeert deze in een onderwerp.

Een goede SEO pagina wordt nooit op slechts een zoekterm gevonden, maar juist op meerdere. In het voorbeeld hieronder vind je twee SEO pagina’s die ik kan gaan schrijven op basis van het zoekwoorden onderzoek uit het voorbeeld hierboven.

Zoekwoorden uit het zoekwoorden onderzoek gegroepeerd

Nu je de juiste zoektermen per pagina hebt gevonden kun je aan de slag met schrijven. Succes! Om je wat te helpen vind je hieronder 5 SEO tips.

SEO Tips

Nu je weet op welke relevante termen jij je gaat focussen, kun je starten met het schrijven van de pagina’s. Hierbij kun je gebruik maken van onderstaande tips.

Tip 1: Structuur van de website/pagina – zoals eerder gezegd moet je jouw website zien als een boek. Ieder boek heeft een titel, hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen. Jouw website dus ook.

Zorg dat je de website en iedere pagina exact volgens een boek hebt ingedeeld. Iedere pagina moet logisch te herleiden zijn naar de bovenliggende pagina. Lukt het jou om de pagina’s te herleiden? Dan zal het de zoekmachine ook lukken.

Tip 2: Creëer unieke, goed leesbare content – voorkom ‘dertien in een dozijn’ teksten. Teksten die uniek en goed leesbaar zijn, zijn niet alleen aantrekkelijker voor de lezer. Ze scoren ook beter in zoekmachines. Voor zoekmachines zijn sessieduur, lengte van de alinea, aantal bezochte pagina’s, etc. indicatoren om de waarde van een pagina te bepalen.

Tip 3: Verwerk zoekwoorden op SEO-pagina’s – door zoekwoorden juist te verwerken, zijn zoekmachines beter in staat om het onderwerp van de pagina te bepalen. Plaats zoekwoorden onder andere in de HTML-structuur, maar vergeet ook zeker de zoekmachine snippet (het resultaat in de zoekmachine) niet!

Tip 4: Google Mijn Bedrijf – Google Mijn Bedrijf is een goudmijn die vaak wordt vergeten. Door ook jouw GMB-account goed in te richten, word je niet alleen vindbaar in de zoekresultaten met je snippet maar wordt ook je Google Mijn Bedrijf weergeven.

SEO Leren

In dit blogartikel hebben we maar een klein stukje van SEO kunnen toelichten. In de werkelijkheid is SEO nog een stukje ingewikkelder. De uitvoering kan namelijk lastig zijn en dat kan vragen opwekken.

Om niet als een kip zonder kop aan de slag te gaan is het verstandig om eerst aan je kennis te werken. Je wilt toch niet dat je tijdsinvestering voor niets is?

Teach Digital biedt een SEO cursus die verder gaat dan enkel kennis opdoen. We combineren de kennisbank namelijk met praktijkopdrachten. We zijn ervan overtuigd dat je zo het meeste leert!

De trajecten worden verzocht door onze partners. Zij zijn te vinden door heel Nederland. Meer weten over onze coachingstrajecten? Neem dan vrijblijvend contact op. En word een Seo specialist!

Bekijk onze online marketing tips!

Ben je heel nieuwsgierig geworden? Meld je dan hier aan voor de online marketing tips en ontvang direct de brochure in jouw mailbox waarin tips worden gegeven over online marketing!

Standaard icon

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Olav Wolters Teach Digital
Over de auteur

Olav Wolters

Ik ben Olav, mede-eigenaar bij Teach Digital en dagelijks verantwoordelijk voor het opzetten van nieuwe succesvolle samenwerkingen. Dit kan zijn met klanten, maar ook met nieuwe partners.

Samen met mijn vriendin Judith en hond Ted woon ik in Deventer. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te wielrennen of om met vrienden te genieten van een biertje in onze mooie binnenstad.

Online resultaat behalen is waar ik energie van krijg. Op 15-jarige leeftijd begon ik met het inzetten van online kanalen om geld te verdienen. Dit heeft mij nooit meer losgelaten en daarom ben ik erg trots dat we dagelijks ondernemers helpen om online marketing in te zetten met Teach Digital en onze partners.