14 juni 2021

Google Core Update juni 2021 uitgerold

Een tijdje geleden (02-06-2021) is Google gestart met het uitrollen van de nieuwe Google Core update. Dit is de eerste update aan de core sinds December 2020. Google geeft aan ook voor volgende maand een update ingepland te hebben voor de core.

Niet één maar zelfs twee updates

Normaal gesproken kost het enkele weken voordat een dergelijke update volledig uitgerold is. Op dit moment hoef je dan ook nog niet te verwachten dat de update impact heeft op de organische posities van je website in de zoekmachine. Google zelf geeft aan dat de meeste websites geen veranderingen hoeven te verwachten. Website eigenaren en marketeers zullen echter wel veranderingen in de Google rankings zien. Belangrijk om te weten is dat de impact dat de juni update op de organische posities heeft gehad teruggedraaid kan worden met de update in juli. Blijf dan ook kalm als je website opeens minder goed scoort in Google – dit kan met de update in juli weer teruggedraaid zijn.

Waarom brengt Google deze updates uit?

Het internet blijft groeien en websites blijven veranderen, content wordt voortdurend aangepast en toegevoegd.

“Terwijl nieuwe sites verschijnen en het web verandert, zijn updates essentieel om ervoor te zorgen dat onze zoekmachine een breed aanbod van uitgevers, makers en bedrijven kan blijven ondersteunen zodat we de bezoekers de meest relevante content kunnen tonen” – Google

Google’s Danny Sullivan herinnert site-eigenaren eraan dat er duizenden keren per jaar updates worden uitgevoerd om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Niet alle updates zijn echter gelijk en de impact van een core-update is waarschijnlijk meer merkbaar dan andere. Wat core updates anders maakt dan de duizenden andere updates, is dat ze brede verbeteringen aan Google Search omvatten.

Scoort je website slechter in Google sinds de update?

Dan kan dat, zoals gezegd, weer teruggedraaid worden met de update volgende maand. Blijft de website slechter scoren in Google dan is het goed om te weten dat de update globaal is. Dit betekent dat wanneer de website negatief wordt beïnvloed door de core update dit niet noodzakelijk betekent dat de website iets verkeerd heeft gedaan, of dat de website slechte inhoud produceert. Het is eerder een signaal dat wat ‘voorheen als relevant werd beschouw, misschien niet meer zo relevant is voor de zoekers van vandaag‘. Vaak kan het vernieuwen van bestaande inhoud om de relevantie ervan te verbeteren, de positie van een site ten positieve veranderen. De veranderingen zullen waarschijnlijk pas bij de volgende kernupdate worden gevoeld, maar herstel is mogelijk.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Jelmer van der Linden, Teach Digital
Over de auteur

Jelmer van der Linden

Ik ben Jelmer, Online Marketeer bij Teach Digital. Hier houd ik me bezig met alle facetten rondom online marketing.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.