19 april 2021
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 16 | 2021

online marketing nieuws

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In de vorige blog brachten we je op de hoogte van de dynamische advertenties voor streaming en de QR-betaaldienst van Facebook. Deze week lees je onder andere over 500 miljoen LinkedIn gegevens die online te koop staan en een Instagram test over de zichtbaarheid van likes. Ook geven we natuurlijk weer nieuwe inhaakdata voor jouw content.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Maandag 19 april: ‘Knoflookdag’, ‘Dag tegen Pesten’, ‘Week van de Teek (19-23 april)’, ‘Patriot’’s Day’ en ‘Museumweek (19-25 april)’
  • Dinsdag 20 april: ‘Dag van de Chinese Taal’
  • Woensdag 21 april: ‘Werelddag van de Creativiteit en Innovatie’ en ‘Banana Day’
  • Donderdag 22 april: ‘Earth Day’, ‘Belly Jean Dag’ en ‘Take our Daughters and Sons to Work Day’
  • Vrijdag 23 april: ‘Werelddag van het Boek en de Auteursrechten’, ‘Dag van de Engelse Taal’, ‘Dag van het Duitse bier’, ‘Talk like Shakespeare Day’ en ‘Koningsspelen’
  • Zaterdag 24 april: ‘Wereldproefdierendag’
  • Zondag 25 april: ‘Internationale Dag van het Bewustzijn van Oudervervreemding’, ‘Wereld Malariadag’, ‘Academy Awards’ en ‘Wereld Pinguin Dag’

Bijna 500 miljoen LinkedIngegevens te koop

Kortgeleden lagen de gegevens van Facebookgebruikers nog op straat, deze keer lijkt het de beurt te zijn aan LinkedIn. De data van 500 miljoen openbare profielen zijn momenteel op internet verkrijgbaar. Op de profielen staat persoonlijke informatie zoals e-mailadres, woonplaats en telefoonnummer, wat voor phishing en spam kan worden gebruikt. LinkedIn benadrukt dat het niet om een lek gaat, maar dat de openbare gegevens simpelweg zijn gescrapet en bij elkaar gebracht. Er is dus geen privé-informatie van LinkedIn te vinden.

Van de 500 miljoen profielen zijn er twee miljoen vrij toegankelijk op een hackers forum, maar het grootste deel is alleen beschikbaar tegen flinke betaling. Wil je checken of jouw profiel ertussen staat? Op Cybernews vind je een speciale data leak tool.

Makkelijker campagnes opzetten met nieuwe LinkedIn Ads Guide

LinkedIn presenteert een nieuwe Ads Guide, speciaal voor online marketeers die willen adverteren op het platform. De gids biedt hulp bij het opzetten van campagnes voor diverse soorten advertenties: gesponsorde content, gesponsorde berichten, formulieren voor het genereren van leads, tekstadvertenties en dynamische advertenties. Zo krijg je onder andere specificaties en tips voor de opmaak van advertenties, toegespitst op de verschillende categorieën.

Linkedin ads guide

Google Inzichten pagina nu wereldwijd beschikbaar voor adverteerders

Adverteerders over de hele wereld hebben nu toegang tot de Inzichten pagina van Google. De pagina geeft veel informatie over de steeds veranderende consumentenvraag. Vooral met de pandemie namen zoekopdrachten zoals ‘staycation’ toe en dat soort informatie is voor adverteerders natuurlijk zeer bruikbaar om toe te passen in de (online) marketing. Het kan bijvoorbeeld leiden tot ideeën voor nieuwe producten die goed in de markt zullen liggen.

Afgelopen jaar was de pagina al in verschillende landen beschikbaar, maar sinds kort kunnen alle adverteerders de zoekopdracht trends voor hun bedrijf op de pagina bekijken.

Marktaandeel online adverteren weer gegroeid in 2020

In het afgelopen jaar werd 2,34 miljard euro aan digitaal adverteren besteed, zo blijkt uit een onderzoek van VIA. Dat is goed geweest voor een groei van 6 procent ten opzichte van 2019. Een flinke stijging, en dat terwijl er een negatieve groei voorspeld was. Tegenover de groei van online adverteren staat een daling van de uitgaven aan meer traditionele media zoals radio en magazines.

Het onderzoek laat zien dat er voor bijna elke categorie sprake is van groei, behalve voor Digital Out of Home advertenties. De verwachting is dat de groei zich ook dit jaar zal voortzetten.

Zelf bepalen of je Instagram likes ziet?

Instagram onderzoekt een nieuwe functie waarbij je zelf kunt instellen of je wilt zien hoe veel likes een foto heeft. Dit bevestigde Facebook aan NU.nl. In verschillende landen konden gebruikers die meededen aan een test van Instagram het aantal likes bij een foto niet meer bekijken. Het idee hierachter is volgens Facebook dat het voor sommige mensen een gunstig effect heeft op het welzijn dat de likes niet te zien zijn.

Niet iedereen blijkt dezelfde voorkeur te hebben als het gaat om de zichtbaarheid van likes en daarom wordt het straks mogelijk om zelf te bepalen wat je instelt. Je kunt er dan ook voor kiezen om alleen de likes van jouw eigen posts te zien. De nieuwe functie wordt de komende tijd wereldwijd getest.

Feedburner van Google op de schop

Google heeft aangekondigd dat er vanaf juli een aantal wijzigingen plaatsvinden in Feedburner. De kernfuncties blijven, maar er zijn ook een aantal functies die zullen verdwijnen. Zo is het straks niet meer mogelijk om e-mailabonemmenten te beheren met Feedburner. Gebruikers worden daarom aangeraden om eventuele abonneegegevens alvast te downloaden.

Feedburner is een gratis tool die je bijvoorbeeld als blogger of podcaster kunt inzetten om je RSS-feed te beheren. Je bestaande feeds zullen na juli gewoon ononderbroken worden weergegeven en ook kun je nog nieuwe accounts aanmaken. Voor meer informatie over de wijzigingen kun je de Feedburner Help Center raadplegen.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws

Hopelijk heb je iets interessants gelezen over het marketing nieuws van deze week. Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen binnen de marketingbranche!

Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.