26 april 2021
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 17 | 2021

Online marketing nieuws

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In de blog van vorige week brachten we nieuws over de Ads Guide van LinkedIn en de Google Inzichten pagina. Deze keer lees je onder andere over nieuwe Facebook audio functies, Apple Podcasts abonnementen en de ontwikkelingen rondom Google’s FLoC. Ook zijn er natuurlijk weer nieuwe inhaakdata voor jouw content.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Maandag 26 april: ‘Aliendag’ en ‘Werelddag van de Intellectuele Eigendom’
  • Dinsdag 27 april: ‘Koningsdag’
  • Woensdag 28 april: ‘Werelddag vvoor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ en ‘Internationale dag van de geleidehond’
  • Donderdag 29 april: ‘Internationale Dag van de Dans’, ‘Wereld Wensdag’, ‘Dag van de Rits’ en ‘UEFA Europa League Halve Finale’
  • Vrijdag 30 april: ‘Internationale Jazzdag’ en ‘Dag van de Eerlijkheid’
  • Zaterdag 1 mei: ‘Dag van de Arbeid’ en ‘No Pants Day’
  • Zondag 2 mei: ‘Dag van de Tonijn’ en ‘Naakt Tuinieren Dag’

Facebook bouwt nieuwe audio tools

Facebook speelt in op de populariteit van audio technologie en werkt aan nieuwe updates voor zijn gebruikers. Zo worden er diverse audio creatie tools ontwikkeld zodat je straks zelf tracks kunt mixen en sound bites kunt creëren, en er komen nieuwe stemeffecten en geluidsfragmenten om naar je vrienden te sturen. En dat is nog niet alles, er wordt ook nog gewerkt aan een podcast functie en Facebook komt met een eigen Clubhouse variant: Live Audio Rooms. Voorlopig worden de nieuwe audio updates nog veel getest, dus het is nog even afwachten wanneer we de functies in gebruik kunnen nemen.

Facebook audio tools

Nieuwe SEO Performance Metrix Suite van Moz

Moz, de toonaangevende leverancier voor SEO technologie, heeft een nieuwe tool aangekondigd. ‘Performance Metrix Suite Beta’ biedt nieuwe SEO functies en oplossingen om het dagelijkse leven van SEO marketeers te vergemakkelijken. Zo is het mogelijk om bulkanalyses uit te voeren en geeft de tool handige inzichten over de gebruikerservaring van een website. Moz speelt met de Performance Metrix Suite in op de recente aankondiging van Google’s page experience SEO rankingfactor.

De nieuwe bètafunctie is momenteel beschikbaar voor alle Moz Pro leden. Om ook toegang te krijgen tot de tool, kun je je aanmelden voor een free trial van Moz Pro.

Podcast abonnementen aanbieden binnenkort mogelijk op Apple Podcasts

Op het platform van Apple Podcasts kunnen luisteraars straks naast miljoenen gratis shows ook premium-abonnementen ontdekken van hun favoriete podcasts. Vanaf mei wordt dit mogelijk gemaakt in 170 landen wereldwijd.

Podcastmakers kunnen verschillende voordelen bieden aan hun trouwe luisteraars, zoals vroegtijdige toegang tot bepaalde content of het luisteren zonder advertenties. Daarnaast kunnen ze zelf bepalen welk bedrag ze voor de podcast abonnementen vragen.

Apple laat ook nog weten dat er met de update naar IOS 14.5 een fris en nieuw uiterlijk aankomt voor de Apple Podcasts app, met mooie pagina’s en een paar handige nieuwe functies.

Apple podcast abonnement

Shopify-Pinterest kanaal nu ook beschikbaar in Nederland

De e-commerce oplossingen van Shopify en Pinterest worden nu in 27 nieuwe landen beschikbaar voor webshop eigenaren. Ook in Nederland is het dan mogelijk een Pinterest account in te zetten om producten te verkopen en klanten een ervaring te geven die in de buurt komt van een fysieke winkelervaring. Consumenten kunnen met zogenaamde ‘Product Pins’ dynamische informatie over de prijs en beschikbaarheid van producten bekijken. Lees hier hoe je je Shopify account koppelt aan een Pinterest account.

WordPress ontwikkelt codes om Googles ‘FLoC’ uit te schakelen

De introductie van het nieuwe systeem ‘FLoC’ pakt niet helemaal uit zoals Google waarschijnlijk heeft gewild. Na verschillende geluiden van kritiek, verzet ook WordPress zich nu openlijk tegen het systeem. WordPress noemt FLoC een veiligheidsrisico en ziet het daarom als plicht om gebruikers hiertegen te beschermen. Om die reden worden nu vier codes ontwikkeld die FLoC automatisch moeten uitschakelen. De Electronic Frontier Foundation (EFF) voorziet ook problemen en vindt FLoC een vreselijk idee. Het zou leiden tot privacyproblemen en discriminatie als het gaat om bijvoorbeeld werkgelegenheid of huisvesting.

Het Federated Learning of Cohorts werd nog maar kort geleden door Google geïntroduceerd als een alternatief voor de traditionele cookie. Het idee is dat je als gebruiker je anonimiteit behoudt, doordat met FLoC advertenties worden getoond op basis van groepen gebruikers met vergelijkbaar browsegedrag. Je wordt dus niet meer als individuele gebruiker gevolgd en geïdentificeerd. Dit klinkt misschien fijn, maar WordPress waarschuwt nu dus voor de gevolgen van zo’n systeem. De codes om FLoC uit te schakelen zullen in juli worden uitgerold.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws

Hopelijk heb je iets interessants gelezen over het marketing nieuws van deze week. Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen binnen de marketingbranche!

Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.