4 mei 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 19 2020

Online marketing nieuws week 19

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

 In onze laatste blog las je over nieuwe updates van TikTok en Google Shopping. Deze week praten we je graag bij over hoe Google werkt aan betere zoekresultaten, adverteerders op Google binnenkort geverifieerd moeten zijn en Facebook updates voor real-time video’s. Ook test LinkedIn met de manier waarop linkposts worden weergegeven en lanceert Snapchat ‘premium’ advertenties.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Deze zondag is het Moederdag. Heb jij producten die je hiervoor speciaal in de etalage kunt zetten? Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

 • Maandag 4 mei –– ‘Dodenherdenking, Star Wars Dag en Dag van de Brandweer’
 • Dinsdag 5 mei –– ‘Bevrijdingsdag, Internationale Dag van de Vroedvrouw en Wereld Astma Dag’
 • Woensdag 6 mei –– ‘Anti-Dieet Dag, Internationale Bellenblaas Dag en No Homework Day’
 • Vrijdag 8 mei –– ‘Dag van het Rode Kruis en No Socks Day’
 • Zaterdag 9 mei –– ‘Europadag en World Fair Trade Dag’
 • Zondag 10 mei –– ‘Moederdag’

Betere zoekresultaten in Google

Wanneer je op zoek bent naar iets, dan zul je al snel gebruik maken van Google om er meer over te vinden. Je wil dan natuurlijk wel dat je zoekresultaten aansluiten bij datgene dat je zoekt. Om dit te waarborgen maakt Google gebruik van verschillende functies. Bijvoorbeeld het systeem dat typo’s of verkeerde spelling detecteert en jouw waarschijnlijke intenties voorspelt. Daarnaast blijft Google bezig met het verbeteren van het taalbegrip van het systeem, zodat de zoekmachine ook uit de context kan bepalen welke zoekresultaten je te zien krijgt.

Helaas kan de zoekmachine nog niet in alle situaties de juiste resultaten tonen. Daarom is Google nu (eerst in de Verenigde Staten) begonnen met het tonen van een speciaal bericht, wanneer er geen goede resultaten zijn verschenen. Daarbij worden ook tips aan de gebruiker gegeven, waarmee diegene zijn of haar zoekopdracht beter kan formuleren om de juiste resultaten te vinden.

Geverifieerde identiteit van adverteerders op Google

Om haar gebruikers te voorzien van nog meer transparantie over waar advertenties vandaan komen en wie er achter zit, komt Google met nieuwe toevoegingen. In 2018 werd het voor politieke adverteerders al verplicht om hun identiteit te verifiëren. Hierdoor werd het voor gebruikers inzichtelijk wie er achter bepaalde politieke advertenties op Google zat. Google wil haar gebruikers nu diezelfde transparantie geven over alle overige advertenties.

Dit betekent dat het voor alle adverteerders een vereiste wordt om het verificatie proces te doorlopen. Alleen na geverifieerd te zijn, kunnen er advertenties worden geplaatst. Deze status valt te behalen door via persoonlijke identificatie en bedrijfsdocumenten aan te tonen wie je bent.

Gebruikers van de zoekmachine zullen bij de advertenties extra informatie kunnen inzien. Zoals welk bedrijf de advertentie plaatst en uit welk land het bedrijf komt. Advertenties van die bepaalde adverteerder kunnen ook via een slider uit of aangezet worden. In het voorbeeld hieronder is de optie goed te zien.

Facebook updates rondom real-time video

Facebook ziet een groei in de vraag voor real-time video. Op WhatsApp en Messenger bellen dagelijks zo’n 700 miljoen gebruikers via de apps. In de maand maart is het gebruik wegens covid-19 maar liefst verdubbeld. Om gebruikers te voorzien van nog meer mogelijkheden om elkaar real-time te spreken komt Facebook met een aantal updates.

Messenger Rooms

Met Messenger Rooms kunnen gebruikers een virtuele ruimte aanmaken waar maar liefst 50 personen tegelijk aan kunnen deelnemen. Rooms zijn aan te maken en te delen via je overzicht, groepen of via evenementen op Facebook. Anderen kunnen zo heel makkelijk aan jouw Room deelnemen. Deze optie zal op een later moment ook toegevoegd worden aan Instagram, WhatsApp en Portal.

Facebook rooms

Communities en vrienden kunnen in hun Rooms aangeven of ze deze openstellen voor jou. Wanneer zij dit doen, krijg je deze vanzelf in je overzicht te zien. Je kunt ook direct een uitnodiging voor je Room versturen. Gebruik je de Messenger app? Dan kun je ook gebruik maken van verschillende effecten, zoals konijnen oren, bepaalde kleuren of achtergronden.

WhatsApp groep bellen

Het zal binnenkort mogelijk zijn om via WhatsApp te videobellen met tot acht personen. Net als je huidige telefoontjes, zullen ook deze beveiligd zijn met end-to-end codering.

Whatsapp groepsbellen

Verbeterde Live functies

Nu veel meer mensen kijken naar live uitzendingen van bijvoorbeeld sportlessen, kooklessen en geloofsdiensten, komt Facebook ook met verbeteringen voor het Live uitzenden van video’s, op zowel Facebook als Instagram. Hieronder sommen we ze voor je op

Op Facebook:

 • Voeg een andere persoon toe aan je live video met ‘Live With’. Handig voor bijvoorbeeld gastsprekers.
 • Evenementen kunnen als ‘alleen online’ worden geoormerkt. Ook zal er een mogelijkheid komen dat mensen moeten betalen om toegang te krijgen tot het live evenement.
 • Voeg een donatieknop toe om met je live video geld op te halen voor goede doelen.
 • Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om alleen audio te horen. Handig voor wanneer je niet teveel van je data wilt gebruiken of wanneer je internetverbinding slecht is.
 • Ook gebruikers zonder Facebook account kunnen live video’s bekijken.
 • Om streamers te ondersteunen is het mogelijk om ‘Stars’ te schenken. Zij krijgen voor iedere Star 1 cent. Je zult deze Stars wel eerst zelf moeten aanschaffen.

Op Instagram

 • Je kunt live video’s nu ook bekijken via je desktop. Ook reageren is mogelijk.
 • Wanneer je live gaat, kun je je video’s binnenkort ook aan IGTV toevoegen, zodat ze langer dan 24 uur beschikbaar blijven.

LinkedIn test nieuwe previews van links

Het platform LinkedIn is bezig met het testen van nieuwe manieren waarop links worden gepresenteerd in een post. Een nieuwe toevoeging waarmee ze aan het experimenteren zijn, is het toevoegen van een achtergrondkleur achter de titel. Deze kleur is gebaseerd op de meest voorkomende kleur uit de bijgaande afbeelding. Hieronder te zien in het voorbeeld:

Linkedin Links preview

Een andere visuele aanpassing waarmee LinkedIn aan het experimenteren is, is dat de text van titels wordt weergegeven over de afbeelding, zonder kader. Deze titel werd eerder onder de afbeelding getoond. Hieronder is het verschil tussen de twee varianten goed te zien.

Verschil preview oud en nieuw linkedin

Hoewel LinkedIn er momenteel mee aan het experimenteren is, hebben ze nog geen informatie naar buiten gebracht over de daadwerkelijke veranderingen die gaan plaatsvinden. Het is dus nog maar de vraag of en op welke manier deze functies doorgevoerd gaan worden.

Snapchat lanceert premium advertenties opties

Snapchat komt met een nieuw soort aanbieding voor advertenties genaamd ‘First Commercial’. Hiermee kunnen adverteerders de eerste advertentie worden die een gebruiker te zien krijgt wanneer hij gebruik maakt van ‘Shows’. Dat is geen verkeerde plek om je advertentie te tonen, want het aantal gebruikers dat via Discover content bekijkt is in het afgelopen jaar met maar liefst 35% gestegen. Gebruikers die Shows bekijken zijn zelfs meer dan verdubbeld.

Snapchat zegt zelf dan ook dat het tonen van je advertentie als ‘First Commercial’ ideaal is om je bereik te vergroten onder Snapchat doelgroepen. Ze noemen het daarom een premium advertentie positie en het is ook voornamelijk geschikt voor de grotere merken.

Daarnaast komt het social platform met een uitgebreid Snap Select programma, waarbij nu te kiezen valt uit vijf onderwerp opties, in plaats van twee. Adverteerders kunnen kiezen uit ‘Sports’, ‘Entertainment’, ‘Beauty’, ‘Lifestyle’, en ‘News’. Dit maakt het dus makkelijker om je beoogde doelgroep te bereiken.

Ook komt Snapchat met een functie om video’s om te zetten naar verticale versies. Handig om je horizontaal opgenomen beeld snel om te zetten, wanneer je minder goed overweg kunt met editing software.

Snapchat premium Ads

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date

blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.