20 juli 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 30 2020

Online marketing nieuws week 30

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

 In onze laatste blog las je over het ‘Winkel’ tabblad in Instagram, nieuwe functies voor bedrijven op LinkedIn en hoe je checkt of jouw pagina’s in aanmerking komen voor de uitgebreide resultaten van Google. Deze week praten we je bij over nieuwe functies in Google advertenties, de Pinterest gids voor adverteren in 2020, de online omzet in het eerste kwartaal en de bemiddelingsdiensten van Thuiswinkel.org.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Maandag 20 juli –– ‘Hoveniersmaandag en Roze Maandag’
  • Dinsdag 21 juli –– ‘Junk Food Day’
  • Woensdag 22 juli –– ‘Hangmatdag en Hotdogdag’
  • Vrijdag 24 juli–– ‘Tequiladag’
  • Zaterdag 25 juli –– ‘Wine and Cheese Day’

Google onderzoekt complexiteit van online aankoopproces

Nu wereldwijd meer mensen thuis zitten door corona maatregelen, maakt het digitale landschap een versnelde groei door. Mensen zoeken nieuwe producten, bijvoorbeeld voor in huis. Een mooi voorbeeld: zoekopdrachten naar plantenbakken zijn met maar liefst 200 procent toegenomen. Ook worden er veel meer online cadeau’s gekocht en verzonden. Het zoekgedrag en koopgedrag wordt ook steeds complexer. Hoe kopers met deze complexiteit omgaan onderzoekt Google aan de hand van een ‘Decoding Decisions’ onderzoek. Ook komt Google met een aantal tips om potentiële online kopers om te zetten in daadwerkelijke afnemers van jouw product.

Rijke, gepersonaliseerde advertenties

Maar liefst 85 procent van online shoppers geeft aan dat product informatie en foto’s belangrijk zijn om over te gaan tot aankoop van een product. Door gebruik te maken van Discovery advertenties kun je producten duidelijk etaleren en kunnen gebruikers meteen overgaan tot aankoop van een product. Google komt nu ook met vernieuwingen voor advertenties in Google Search, Shopping en Display, waarmee nu uitgebreidere info over producten kan worden weergegeven. Lees hieronder welke nieuwe functies je nu (of in de nabije toekomst) kunt gebruiken.

Google Search advertenties

In Google Search advertenties kunnen nu bijvoorbeeld afbeeldingen worden toegevoegd. Deze zullen dan in de zoekresultaten vertoond worden. Hieronder een voorbeeld van Hugo Boss. Na het toevoegen van deze afbeeldingen bleek de ROI 2,5 keer beter en groeide de clickthrough rate met vijf procent.

Google aankoopproces

Naast het toevoegen van een afbeelding, valt er ook gebruik te maken van andere functies. Voeg timers toe aan je advertenties waarbij vermeld wordt hoe lang jouw uitverkoop nog geldig is. En maak gebruik van de suggesties van Google om jouw advertenties nog beter te laten converteren. Hieronder zie je hoe deze functies eruit zien in de interface.

Google ads campagnes

Shopping campagnes

Met slimme shopping campagnes kunnen verkopers nu bepaalde kenmerken productadvertenties aangeven, zoals gratis en snelle bezorging. Op een later moment zal het ook mogelijk zijn om een carrousel advertentie met meerdere relevante producten te tonen. Daarnaast komt er ook de mogelijkheid om video content toe te voegen aan Display advertenties. Hieronder voorbeelden van hoe deze functies eruit komen te zien.

Google shopping campagnes

Responsive display advertenties

Adverteerders kunnen nu gebruik maken van nieuwe creatieve layouts voor responsieve display advertenties. Ook kunnen er automatisch gegenereerde video advertenties worden opgesteld en zijn dynamic advertenties geüpdatet. Dynamische advertenties kunnen nu namelijk ook je bedrijfsnaam, logo, promoties en een uitgelicht product bevatten. Hieronder een voorbeeld.

Responsive display advertenties

Geautomatiseerd bieden

Met Slim Bieden worden miljarden combinaties tegelijkertijd geëvalueerd, zoals tijdstip, apparaat of besturingssysteem. Hiermee zorgt Google ervoor dat je altijd de juiste klanten op het juiste moment bereikt, zodat jouw optimale online omzet behaald wordt. Om nog betere resultaten te bereiken, is het nu mogelijk om Smart Shopping campagnes te optimaliseren, specifiek gericht op nieuwe klanten. In de afbeelding hieronder is te zien hoe je specifieke conversiedoelen kunt opstellen voor nieuwe klanten.

Geautomatiseerd bieden

Flink wat handige nieuwe functies om jouw online omzet meer te zien groeien. Met een steeds grotere aandacht voor e-Commerce, staan ons in de toekomst steeds meer vernieuwingen te wachten, om zo online verkoop te kunnen blijven optimaliseren.

Pinterest geeft tips voor effectieve Pin marketing in 2020

Maakt jouw bedrijf gebruik van Pinterest, of ben je van plan om van dit medium gebruik te maken? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Pinterest heeft namelijk een gids opgesteld voor adverteren in 2020. De volledige gids kun je hier inzien. In deze gids vind je allerlei informatie, van basis tot uitgebreid. Van informatie over hoe je een account aanmaakt en hoe Pins werken, tot hoe het platform invloed uitoefent op aankoopbeslissingen en de tools binnen Pinterest die je hiervoor tot je beschikking hebt.

In de 46 pagina tellende gids wordt benadrukt dat Pinterest zich niet als social media app

beschouwt, maar als een platform om nieuwe dingen te ontdekken. In de gids wordt ook expliciet vermeld dat de gebruikers van het platform op zoek zijn naar producten om te kopen. Mensen zijn op zoek naar inspirerende content, maar zijn ook bereid om tot aankoop over te gaan.

Tips pinterest voor marketing 2020

Daarnaast geeft de gids een kijkje in de gebruikersstatistieken. Daarnaast geeft de gids gedetailleerde suggesties over hoe je bepaalde doelgroepen het beste bereikt. Hieronder een overzicht uit de gids waarin Pinterest aangeeft welke oplossing het beste is per situatie.

Tips online marketing pinterest 2020

Naast deze handige informatie is er dus veel meer interessante informatie te lezen in de gids. Dus wil jij effectief adverteren op Pinterest? Neem de gids dan eens uitgebreid door.

Online omzet Nederland daalt

Hoewel het aantal online aankopen in Nederland het eerste kwartaal flink is gestegen, is de online omzet in Nederland voor het eerst in jaren gedaald. Dit is gebleken uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Dit is een onderzoek naar de bestedingen van consumenten in Nederland.

Deze daling is voornamelijk te danken aan de enorme terugloop aan online aankopen in de reisbranche. Pakketreizen werden dit eerste kwartaal maar liefst 50 procent minder gekocht dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook naar vliegtickets en accommodaties was veel minder vraag, zo’n 28 procent. Dit is uiteraard een direct gevolg van de coronamaatregelen.

Dezelfde cijfers over het tweede kwartaal van 2020 zijn nog niet bekend. Aangezien er in het tweede kwartaal pas echt meer invloed op de samenleving is geweest door COVID-19 zullen de cijfers hoogstwaarschijnlijk nog slechter zijn.

Onafhankelijke bemiddelingsdienst door Thuiswinkel.org

Vanaf 12 juli is de P2b-verordening van kracht, waarbij Europese online platformen verplicht worden om een intern klachtenafhandelingssysteem met minimaal twee externe bemiddelaars in te richten. Het gaat daarbij om platformen waarop producten worden aangeboden door Europese verkopers.

Thuiswinkel.org is om de platformen tegemoet te komen een onafhankelijke bemiddelingsdienst gestart. Volgens de verordening moeten de platformen nu ook een Code of Conduct ontwikkelen. Thuiswinkel.org heeft een Code of Conduct opgesteld, waarmee ze externe bemiddeling uitvoeren op online platformen.

Daarnaast zorgt Thuiswinkel.org ook voor certificering van verkopers op platformen. Willen platformen zichzelf laten certificeren, dan is dit ook mogelijk. Het zijn dus zowel platformen zelf als de andere verkopende partijen op een platform die gecertificeerd kunnen worden. Met een certificering toon je aan dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Daarnaast kunnen kopers aan de hand van de certificering zien dat het mogelijk is om gebruik te maken van klachtenbemiddeling.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.