28 september 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 40 2020

Online marketing nieuws week 40

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

In onze laatste blog las je over retargeting op LinkedIn, het nieuwe Facebook Business Suite en veilig winkelen bij winkels in jouw buurt. Deze week praten we je bij over de nieuwe layout en nieuwe features van LinkedIn, Pinterest Story Pins, schema.org support op Google, het verbod op TikTok in de VS en een kleine verandering voor adverteren op Bol.com.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Maandag 28 september –– ‘Dag tegen Hondsdolheid’
  • Dinsdag 29 september –– ‘Wereld Hart Dag en Dress Red Day’
  • Woensdag 30 september –– ‘Internationale Dag van het Vertalen en Nationale Broer en Zus Dag’
  • Donderdag 1 oktober –– ‘Wereld Vegetarisme Dag, Internationale Muziekdag, Internationale Dag van de Koffie, Internationale dag van de Ouderen, World Smile Day en begin Stoptober’
  • Vrijdag 2 oktober –– ‘Internationale Dag van de Geweldloosheid, Name your Car Day en Nationale Ouderendag’
  • Zaterdag 3 oktober –– ‘Kringloop’
  • Zondag 4 oktober –– ‘Dierendag en Eet Geen Dieren Dag’

Nieuwe Layout LinkedIn

Het professionele netwerk platform LinkedIn is in de afgelopen 5 jaar gegroeid van een plek waar je je professionele profiel kunt plaatsen, tot een grote actieve community van meer dan 700 miljoen professionals. Afgelopen jaar zijn er tussen bijna 5 miljard connecties gemaakt tussen de gebruikers. Daarnaast worden er tegenwoordig via LinkedIn elke dag gemiddeld 3 personen aangenomen voor een functie. Om alle gebruikers te voorzien van een nog betere ervaring van het platform introduceert LinkedIn een nieuwe layout. Het nieuwe ontwerp is gericht op een makkelijkere, allesomvattende en prettige omgeving, waarbij de community centraal staat.

Nieuwe layout linkedin

Het nieuwe design heeft een warme en simplistische uitstraling. Het is makkelijker om te navigeren en nieuwe content te ontdekken. Zoekfuncties zijn bijvoorbeeld geoptimaliseerd, zodat je mensen, evenementen, groepen en content vindt waarnaar je op zoek bent sneller vindt. Zoals te zien is in het voorbeeld hierboven, is het nieuwe ontwerp erg licht. Voor gebruikers die het prettiger vinden, komt er daarom ook nog een donkere modus.

Het nieuwe ontwerp oogt niet alleen anders. Het zorgt er ook voor dat gebruikers sneller kansen tegenkomen. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe optie om een kader met de tekst ‘#opentowork’ rondom een profielfoto toe te voegen. Hierdoor kunnen recruiters in één oogopslag zien of iemand op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Uit vroege resultaten blijkt dat gebruikers met een #opentowork kader 40% meer berichten ontvangen van recruiters en 20% meer berichten van andere gebruikers. Voor werkzoekenden lijkt dit dus een mooie toevoeging te zijn.


Stories

Vanwege de groeiende behoefte aan de verbinding tussen professionals komt LinkedIn ook met een nieuwe feature: Stories. Deze aanvulling is vergelijkbaar met Stories van andere social media, zoals Facebook en Instagram. Met Stories kunnen professionals op een meer informele manier updates geven en de interactie aangaan met hun connecties.

Linkedin Stories

Het nieuwe ontwerp van LinkedIn wordt inmiddels wereldwijd uitgerold. De komende weken zullen steeds meer professionals gebruik kunnen maken van de nieuwe layout.

Nieuwe features voor LinkedIn berichten

Naast een nieuwe layout heeft LinkedIn ook enkele nieuwe features geïntroduceerd. Met deze features hoopt het platform gebruikers te kunnen voorzien van betere manieren om met elkaar te communiceren. Hieronder vertellen we je meer over deze features.


Video meetings

Face to face interactie is steeds belangrijker. Zeker in deze COVID tijden waarin veel mensen thuiswerken en alleen nog digitaal contact hebben. LinkedIn heeft het gebruik van privé chats op het platform maar liefst verviervoudigd zien worden. Daarom introduceert LinkedIn een nieuwe functie waarbij je met één klik op de knop kunt doorlinken naar Microsoft Teams, BlueJeans van Verizon of Zoom.

Nieuwe features linkedin berichten

Zodra deze functie beschikbaar is, dan zul je een video icoontje bij een gesprek zien staan. Wanneer je hierop klikt, verschijnt er een pop-up waar je de keuze kunt maken over een videogesprek via Teams, Zoom of BlueJeans. Na in te loggen op een van de drie externe programma’s, kun je meteen een meeting plannen, of een meeting op een later moment plannen, door een link te sturen.

Berichten aanpassen of verwijderen

Zeker door de professionele aard van LinkedIn, kan een verkeerd gespeld of verkeerd geformuleerd bericht je aardig wat stress bezorgen. Daarom heeft LinkedIn nu de optie toegevoegd om je chatberichten te veranderen of zelfs helemaal te verwijderen. Mocht je dus per ongeluk een foutje maken, dan kun je dit snel corrigeren. Hieronder zie je hoe dit werkt.


Reageer met een emoji

LinkedIn maakt het nu ook mogelijk om op berichten te reageren met emoticons. Een goede oplossing voor wanneer je snel wil reageren, maar geen tijd hebt om een volledig bericht te typen. In het voorbeeld hieronder zie je hoe je kunt reageren met emojis.


Beheer meerdere berichten tegelijk

Houd je graag je inbox op 0 berichten, of wil je meerdere oude berichten snel tegelijk beheren? Het is nu mogelijk om meerdere berichten tegelijk te selecteren, om ze vervolgens te archiveren, verwijderen of te markeren als gelezen of ongelezen.


Rapporteer berichten

Ontvang je beledigende of schadelijke berichten van iemand? Rapporteer ze dan makkelijk via de chat. Ook geeft LinkedIn zelf waarschuwingen voor berichten die waarschijnlijk ongepast, beledigend of schadelijk zijn. Bij deze berichten krijg je de optie om ze te bekijken, te rapporteren of om ze te markeren als veilig.


Nodig anderen uit voor een gesprek

Via je persoonlijke gesprekken is het nu ook mogelijk om nieuwe groepschats te starten. Het is makkelijker gemaakt om anderen uit te nodigen om aan dit gesprek deel te nemen. Overigens zullen alle eerdere berichten uit het persoonlijke gesprek dan voor nieuwe deelnemers niet zichtbaar zijn.

Story Pins op Pinterest

Hierboven vertelden we je al dat LinkedIn net als andere social media een Stories variant toevoegt. Ook Pinterest blijft niet achter en introduceert Story Pins.

Story pins

Story Pins is een nieuw type Pin waarmee makers op een dynamische en visuele manier producten, talenten of ideeën kunnen presenteren. Dit kan door middel van video’s, voiceover en overlays van afbeeldingen en tekst.

Story Pins kunnen opgeslagen worden om later aan borden toe te voegen. Ook worden ze getoond in het overzicht op de homepage, in zoekresultaten en op plekken als de Today tab. Zo kunnen gebruikers van Pinterest deze nieuwe Pins op verschillende plekken op het platform tegenkomen.


Publiceer direct op Pinterest

Gebruikers met toegang tot Story Pins kunnen via de Pinterest camera video’s opnemen. Daarnaast kunnen er zowel afbeeldingen als custom lettertypes worden gebruikt. Ook is het mogelijk om een detailpagina toe te voegen, met bijvoorbeeld ingrediënten of materialen die gebruikt zijn in de video.

Het verschil met Stories van andere social media is dat de video’s niet verdwijnen na 24 uur. Ze zullen dus beschikbaar blijven voor iedereen, waardoor andere gebruikers een veel duidelijker beeld krijgen van wat iemand te bieden heeft. Daarom zijn Story Pins een goed middel om een grotere volgersbasis op te bouwen.


Nieuwe profielen

Profielen op Pinterest worden ook geüpdatet. Profielen worden nu voorzien van ideeën en gepubliceerde content. Voorheen werden hier alleen opgeslagen ideeën getoond. Gebruikers kunnen nu ook via de contactknop op een profiel gemakkelijk een bericht sturen naar iemand.

Pinners

Daarnaast kunnen Pinners nu ook reageren op content van anderen door middel van emoticon knoppen. Met reacties zoals “Great idea,” “Love,” “Wow,” en “Thanks” kunnen gebruikers elkaar zo voorzien van positieve feedback. In de afbeelding hieronder is deze functie te zien.

Reacties pinners

Naast het reageren via de emoticons is het ook mogelijk om te reageren met tekstberichten. Daarbij kun je ook afbeeldingen plaatsen. Handig voor wanneer anderen vergelijkbare ideeën willen delen, zoals te zien is in het voorbeeld hieronder.

Breid je groep volgers uit en meet je bereik

Prestaties en progressie zijn nu te meten door middel van nieuwe analytics tools en een engagement tab. Via de engagement tab kun je foto’s liken en erop reageren, allemaal op één plek. Deze tab maakt het makkelijker om snel de interactie aan te gaan met volgers.

Bereik meten en volgers vergroten pinterest

Met behulp van Pin Stats kunnen gebruikers belangrijke gegevens van een Pin inzien, zoals het aantal impressies en de engagement. Het herontworpen analytics dashboard geeft een gedetailleerd overzicht van hoe content presteert. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke met welke categorieën en interesses gebruikers zich het meeste bezig houden.

Story pins verenigde staten

Story Pins wordt eerst geleidelijk aan uitgerold in de Verenigde Staten. De komende maanden zal het ook in internationaal beschikbaar worden.

Schema.org support voor verzendinformatie op Google

Sinds juni 2020 kunnen retailers hun producten op verschillende onderdelen van Google vertonen. Daarbij kunnen details van verzending, zoals verzendkosten en verwachte levertijden ook worden weergegeven. Google webmasters die niet beschikken over een actief Google Merchant Center account, kunnen vanaf nu ook gebruik maken van schema.org opmaak. Dit is een alternatieve manier voor retailers om ervoor te zorgen dat verzendinformatie kan worden weergegeven in de Google zoekresultaten.

Schema.org support google

Kopers zijn vaak geïnteresseerd in de informatie rondom verzending. De verzending kan zwaar meewegen in het besluit om over te gaan op aankoop. Omdat kosten en levertijden vaak pas in de checkout worden aangegeven, toont Google in veel zoekresultaten meteen de informatie over de verzending. Dit zorgt ervoor dat gebruikers sneller kunnen bepalen bij welke verkoper zij een product willen kopen. Momenteel wordt dit alleen nog maar in de Engelse versie en in de Verenigde Staten toegepast.

Amerikaans verbod op TikTok uitgesteld

Ondanks dat de Verenigde Staten TikTok wilden weren uit hun land, lijkt er inmiddels toch een deal te komen tussen Oracle en TikTok. Dat liet president Trump afgelopen week weten in een persconferentie. Eerder zou een verbod aanstaande zijn, maar dit is met een week uitgesteld. Amerikaans bedrijf Oracle heeft een voorstel voor een deal met TikTok naar de Amerikaanse regering doorgestuurd. Zolang TikTok in de Verenigde Staten door een Amerikaans bedrijf wordt gerund, mag het social media platform in de VS opereren. Onlangs heeft Oracle al vragen over de veiligheid beantwoord. Trump stelt naar aanleiding daarvan dat de app 100% veilig zal zijn. Ook creëert de deal 25.000 extra banen.

Kleine verandering voor adverteren op Bol

Bol heeft een kleine aanpassing gedaan op de definitie van het begrip ‘impressie’. Deze verandering heeft als gevolg dat er andere resultaten worden getoond in de metingen.

De oorspronkelijke definitie:

De weergave van een advertentie (maximaal één keer per pagina).

De nieuwe definitie:

De weergave van een advertentie die langer dan één seconde in beeld is geweest, wanneer het beeld stilstaat (dit kan meerdere keren per pagina voorkomen).

Dit betekent dat een weergave minder snel wordt gezien als een daadwerkelijke weergave. Hierdoor kan het aantal impressies dat in het verkoopaccount wordt getoond lager uitvallen dan normaal. Daarnaast verandert ook de CTR, omdat deze berekend wordt met het aantal impressies. Dit is voor adverteerders op bol.com dus een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.