5 oktober 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 41 2020

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

In onze laatste blog las je over de nieuwe layout en features van LinkedIn, Pinterest Story Pins, schema.org support op Google, het verbod op TikTok in de VS en een kleine verandering voor adverteren op Bol.com. Deze week praten we je bij over hoe Google bedrijven helpt om zich online te herstellen, shoppen via Pinterest, cross-platform chatten tussen Instagram en Facebook, en een korter tijdvenster voor actie toeschrijvingen op Facebook.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Maandag 5 oktober –– ‘Dag van de Leraar en Internationale Dag van de Schoolbibliotheek’
  • Woensdag 7 oktober –– ‘Dag voor Fatsoenlijk Werk’
  • Donderdag 8 oktober –– ‘Wereld Zombiedag en Dag van het Zicht’
  • Vrijdag 9 oktober –– ‘Dag van de Post, Dag van de Eigen Zaak, Nationale Krokettendag en Wereld Ei-dag’
  • Zaterdag 10 oktober –– ‘Landelijke Dag Psychische Gezondheid, Internationale Dag tegen de Doodstraf, Daklozendag en Dag van de Handtas’
  • Zondag 11 oktober –– ‘Coming Out day en Wereld Meisjesdag’

Google helpt bedrijven online herstellen

Veel bedrijven hebben het zwaar te verduren met de maatregelen omtrent COVID-19. Om ondernemers te helpen om online te herstellen, biedt Google trainingen, tools en inzichten aan. Zo deden in September 7,500 retailers verspreid over de wereld mee aan het programma Accelerating Retail. Met dit programma ondersteunde Google bedrijven om zich in versnelde vaart goed online te positioneren, zodat retailers voor de feestdagen klaar zijn om succesvolle e-commerce te voeren. Dankzij dit programma heeft Google goed kunnen luisteren naar de wensen en behoeften van retailers. Met behulp van deze feedback heeft Google producten en services kunnen optimaliseren.

Het zal voor retailers nu gratis zijn om producten weer te geven in productvermeldingen in de Shopping tab van Google. Momenteel kunnen retailers uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika hier gebruik van maken. Vanaf midden oktober zal deze optie wereldwijd beschikbaar komen. Zoekresultaten in het Shopping onderdeel zullen dan voornamelijk bestaan uit gratis productvermeldingen. Hierdoor bereiken retailers gratis meer klanten, ongeacht of ze adverteren op Google of niet. Daarnaast krijgen gebruikers van Google meer aanbieders om uit te kiezen.

Voor adverteerders op Google betekent dit dat ze een extra boost krijgen dankzij gratis productvermeldingen. Uit cijfers van de Verenigde Staten, waar gratis productvermeldingen eerder dit jaar al plaatsvonden, is gebleken dat adverteerders gemiddeld twee keer zo veel weergaven zagen en 50 procent meer websitebezoekers kregen. Kleine en middelgrote bedrijven hadden het meeste profijt van de gratis productvermeldingen op Google.

Maak je gebruik van Merchant Center en Shopping advertenties, dan hoef je niets te doen om gebruik te maken van de gratis productvermeldingen. Deze zullen automatisch getoond worden. Voor retailers die nog geen advertenties plaatsen zal Google de komende weken een versneld en makkelijk proces ontwikkelen om productvermeldingen weer te geven. Verkopers in Europa kunnen ook Comparison Shopping Services gebruiken om de gratis productvermeldingen te tonen.

Shoppen in de buurt

Google ziet dat steeds meer mensen op zoek zijn naar winkels en verkopers bij hen in de buurt. Zoektermen als ‘beschikbaar in de buurt’ zijn over de hele wereld verdubbeld. Om bedrijven te helpen klanten in de buurt te vinden, lanceert Google het nieuwe Local Services Ads. Dit zal beschikbaar zijn in de volgende 10 Europese landen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Met Local Services Ads kunnen gebruikers van Google sneller professionals, zoals  loodgieters, schoonmakers en elektriciens in de buurt vinden. In de advertenties wordt informatie over licenties en reviews van andere klanten getoond. Als adverteerder hoef je niet te beschikken over een website. Je kunt dus ook alleen een telefoonnummer laten weergeven. Daarnaast hoef je pas te betalen wanneer een klant contact heeft opgenomen. Je advertenties worden gratis geplaatst en ook een doorklik naar je website zal je niets kosten. Hieronder zie je twee voorbeelden van Local Services advertenties.

Google shoppen in omgeving

Shoppen via Pinterest

Pinterest komt met nieuwe tools voor Pinners en adverteerders om online winkelen toegankelijker te maken. Steeds meer mensen zoeken online voor inspiratie om nieuwe aankopen te doen. In het eerste deel van 2020 is het aantal mensen dat op Pinterest zocht naar winkels gegroeid met maar liefst 50 procent. Daarom is het uiteindelijke doel van Pinterest om in elke Pin producten te tonen die ook meteen te koop zijn bij een winkel.

Pinterest integreert advertenties nu op meer posities op het platform. Pins kunnen meer gepromoot worden en advertenties kunnen geplaatst worden op de plekken waar Pinners veel online shoppen. Ook worden advertenties nu getoond bij Pinterest Lens, de tool waarmee gebruikers vergelijkbare content kunnen vinden door te zoeken op afbeeldingen. In onderstaande afbeelding is te zien hoe producten uit een Pin gelinkt worden aan verkopers.

Shoppen via Pinterest

In een jaar waarbij shoppen fysiek steeds minder mogelijk is, biedt de online shopping ervaring van Pinterest een interessant online alternatief. In plaats van de straat op gaan kun je nu vanuit je luie stoel inspiratie opdoen en bladeren door voorbeelden om nieuwe aankopen voor de feestdagen te doen.

Chatten tussen Messenger en Instagram

Facebook heeft aangekondigd dat de uitrol is begonnen voor cross-platform communicatie tussen Messenger en Instagram. Dit betekent dat gebruikers van de apps straks met elkaar kunnen chatten. Instagram krijgt nieuwe features in de chatomgeving. Dit zijn features die zijn overgenomen uit Messenger. Gebruikers van Instagram zullen vanzelf een melding krijgen voor een update. Daarna is het mogelijk om chatkleuren aan te passen, te reageren met emoticons, samen video’s te kijken en meer. Daarnaast zal het dus ook mogelijk zijn om te chatten met vrienden die Facebook gebruiken.

Chatten tussen messenger en instagram

Gebruikers van Instagram hoeven zelf geen Facebook account te hebben om gebruik te maken van de cross-platform chatmogelijkheden. Omgekeerd hoeven Facebookgebruikers ook niet te beschikken over een Instagram account.

Wil je geen gebruik maken van deze cross-platform verbinding, dan kun je dit handmatig aanpassen in de privacy instellingen. Gebruikers kunnen specificeren wie met ze in contact kan komen en wie niet. Ook is het op Instagram mogelijk om alle personen van Facebook te blokkeren voor chats. Wanneer je gebruik maakt van beide apps, zullen de inboxen niet samengevoegd worden. Je zult dus in Messenger niet je Instagram gesprekken kunnen inzien en vice versa.

De volgende stap van Facebook zal waarschijnlijk zijn om ook WhatsApp aan de cross-platform chatmogelijkheden toe te voegen. Dit duurt langer om te integreren, omdat WhatsApp een ander en sterker soort versleuteling gebruikt. Het is daarom ook onbekend hoe lang het nog duurt voordat je ook via Facebook en Instagram met gebruikers op WhatsApp kunt chatten.

Facebook verwijdert 28 dagen tijdsvenster voor toeschrijving van acties

Facebook heeft aangekondigd dat het 28 dagen tijdsvenster om conversies toe te schrijven wordt verwijderd. Dit betekent dat adverteerders acties in een campagne niet langer over een lange periode kunnen volgen. Met toeschrijvingsmodellen kunnen adverteerders specifieke reacties op campagnes meten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een standaard toeschrijvingsmodel voor de conversie aankoop. Hiermee kun je meten hoeveel conversies zijn toe te wijzen aan een doorklik op je advertentie op Facebook.

Facebook verwijdert tijdsvenster

Wegens privacy maatregelen die verschillende webbrowsers opleggen, kunnen bedrijven nu niet langer alle handelingen van webgebruikers over een lange periode volgen. Hierdoor is het dus ook voor Facebook niet meer mogelijk om nog 28 dagen lang bij te houden welke acties en conversies mensen uitvoeren, nadat ze op een advertentie hebben geklikt. Wel is dit nog mogelijk voor een periode van 7 dagen. Deze verandering zal ingaan vanaf 12 oktober.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.