19 oktober 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 43 2020

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

In onze laatste blog las je over de nieuwe Insight pagina in Google Ads, Shopping mogelijkheden op Instagram, video action campagnes op YouTube, een Google Stories-functie en Pinterest-ondersteuning in Coosto. Deze week praten we je bij over de nieuwe versie van Google Analytics, Nederlandse content op Snapchat Discover, tijdelijke commissie verlaging op bol.com en een nieuwe vormgeving voor Messenger.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Dinsdag 20 oktober –– ‘Internationale Dag van de Statistiek’
  • Woensdag 21 oktober –– ‘Internationale Dag van de Nacho’
  • Donderdag 22 oktober –– ‘Wereldstotterdag’
  • Vrijdag 23 oktober –– ‘Wereld Mol Dag’
  • Zaterdag 24 oktober –– ‘Dag van de Verenigde Naties, Wereld Polio Dag, Wereldontwikkelingsdag, Nationale Boerenkool Dag en Nacht van de Nacht.’
  • Zondag 25 oktober –– ‘Europese Dag van de Maatschappelijke Rechtvaardigheid, Wereld Pasta Dag, Dag van de Vlaai, Internationale Dag van de Kunstenaar en Schoonmoederdag’

Google ontwikkelt nieuw Google Analytics

Google is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe, intelligente versie van Analytics. Deze nieuwe versie maakt voornamelijk gebruik van machine learning om automatisch de belangrijkste relevante inzichten te tonen. Hiermee wordt het voor gebruikers duidelijker wat bezoekers en klanten op verschillende platformen en apparaten exact doen en wat ze willen bereiken.

Slimme inzichten voor een beter rendement

Met de machine learning modellen van het nieuwe Google Analytics kun je automatisch meldingen krijgen over trends in je data, zoals een groeiende vraag naar een specifiek product. Daarnaast kunnen er voorspellingen worden gedaan over de verwachte handelingen van je bezoekers en klanten, zoals de kans dat klanten zich uitschrijven (churn probability, zie de afbeelding hieronder). Daarnaast blijft Google andere voorspellende statistieken toevoegen, zoals de potentiële omzet die te verdienen is bij een specifieke groep klanten. Hiermee kun je doelgroepen creëren die bestaan uit klanten die van extra waarde zijn voor je bedrijf. Voer analyses uit over deze groep en krijg vervolgens nieuwe inzichten in waarom specifieke klanten meer uitgeven dan anderen.

Nieuwe google analytics

Ook brengt het nieuwe Analytics vernieuwde integratie met andere Google marketing producten, zoals Google Ads. Zo kun je makkelijker doelgroepen maken om je klanten met relevante advertenties te benaderen, waar ze dan ook in aanraking komen met je bedrijf.

Met de nieuwe versie kun je ook app en web interacties samen meten. Hierdoor is het nu mogelijk om conversies vanuit video’s op YouTube zowel in-app als op het web in te zien. Nu je conversies van YouTube video’s samen met conversies van Google en organische kanalen tegelijk kunt bekijken en vergelijken, krijg je een veel beter beeld van de totale impact van je marketing werkzaamheden.

nieuwe google analytics 2

Momenteel is de nieuwe versie in bèta gebruik. De bedrijven die hieraan deelnemen zien de voordelen er al van in.

Krijg een duidelijker beeld van hoe klanten in aanraking komen met je bedrijf

In plaats van metingen gefragmenteerd op apparaat of platform weer te geven, geeft het nieuwe Analytics puur de metingen op je klanten weer. Hierdoor krijg je een completer beeld van hoe je klanten interactie zoeken met je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld de stappen van een klant volgen die eerst een advertentie op het web ziet, maar vervolgens je app installeert om daar een aankoop te doen in je webshop. Hierdoor is het veel makkelijker om te zien in welk deel van de customer-journey nog winst te behalen valt. Met rapportages voor werving van klanten, engagement en het behoud van klanten kun je per kanaal zien wat het beste werkt.

Vanwege de constant veranderende technologie van het online landschap, is het nieuwe Analytics zo ontworpen dat het makkelijker aan te passen is met zicht op de toekomst. Met, maar ook zonder cookies en identificatietools. Google adviseert om een nieuwe Google Analytics 4 property aan te maken naast je huidige properties. Zo kan de nieuwe versie al data verzamelen terwijl je deze instelt, zodat deze uiteindelijk je oude versie kan vervangen.

Nu ook content uit Nederland op Snapchat Discover

In het Snapchat onderdeel Discover kunnen grote namen als MTV, Le Monde, CNN, Der Spiegel en The Guardian al een tijd shows tonen aan gebruikers. De shows zijn speciaal gemaakt voor Snapchat en duren vaak zo’n vijf minuten. Sinds een aantal dagen is het ook mogelijk om hier Nederlandse content tegen te komen. Het gaat om content van NOS Stories, VICE NL, Cosmopolitan en Warner Bros. TV. Gebruikers kunnen dus zowel Nederlandse nieuwsitems bekijken als entertainment shows.

Bol.com verlaagt voor sommige producten tijdelijk commissie

Steeds meer retailers verkopen hun artikelen via Bol.com. Om de verkoop van artikelen nog verder te laten groeien en aantrekkelijker te maken voor verkopers, verlaagt Bol de commissie voor bepaalde productgroepen. Deze verlaging zal tijdelijk gelden van 1 november tot 1 maart 2021. Dit biedt verkopers de mogelijkheid om meer artikelen te verkopen en prijzen van artikelen scherper te maken. Het gaat om 30 productgroepen. De complete lijst en kortingen ervan vind je hier.

Nieuwe vormgeving voor Facebook Messenger

Facebook heeft een nieuwe vormgeving voor Messenger uitgerold. De chat heeft een nieuw logo, nieuwe kleuren en thema’s toegevoegd. Ook is het mogelijk om zelfgemaakte reacties toe te voegen. Bekijk het in de video hieronder:

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.