26 oktober 2020
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 44 | 2020

Online marketing nieuws week 44

Het is weer maandag, hoog tijd voor het Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen elke week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Zo hoef je niks te missen!

In onze laatste blog las je over de nieuwe versie van Google Analytics, Nederlandse content op Snapchat Discover, tijdelijke commissie verlaging op bol.com en een nieuwe vormgeving voor Messenger. Deze week praten we je bij over Facebook Dating, een update voor biedstrategieën in Microsoft Advertising, Messenger API support op Instagram en de aanklacht tegen Google.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • Woensdag 28 oktober –– ‘Internationale Dag van de Animatie’
  • Donderdag 29 oktober –– ‘Internationale Dag van het Internet’
  • Vrijdag 30 oktober –– ‘Dag van het Decolleté en Dag van de Checklists’
  • Zaterdag 31 oktober –– ‘Halloween, hervormingsdag, Wereldspaardag en Dag van de Magie’
  • Zondag 1 november –– ‘Allerheiligen, Wereld Veganisme Dag en start van Movember’

Facebook Dating nu ook in Nederland

Facebook Dating wordt uitgebreid naar 32 Europese landen, waaronder Nederland. Dating is een onderdeel in de Facebook app waarmee gebruikers connecties kunnen maken met mogelijke grote liefdes. Gebruikers van Facebook krijgen niet standaard een Facebook Dating profiel. Wanneer je gebruik wilt maken van dit onderdeel, zul je eerst zelf een profiel moeten maken. Dit profiel kan ook op ieder moment weer verwijderd worden, zonder dat dit invloed heeft op je ‘normale’ Facebookprofiel.

Facebook Dating haalt je voornaam en leeftijd uit je Facebook profiel. Deze gegevens kunnen ook niet aangepast worden. Je achternaam wordt niet getoond. Andere persoonlijke informatie, zoals je woonplaats, geloofsovertuiging en functie kunnen naar wens wel of niet worden weergegeven. Daarnaast is het mogelijk om je Instagram overzicht en Stories toe te voegen aan je Dating profiel. Zodra je een account aanmaakt zal dit overigens niet groot op je profiel komen te staan. Alle data uit je Facebook Dating profiel zal in dat onderdeel blijven en niet zichtbaar zijn in je normale Facebook overzicht.

Gebruikers van Facebook Dating kunnen ervoor kiezen om potentiële matches te zien die lid zijn van dezelfde Facebookgroepen of die in dezelfde publieke evenementen geïnteresseerd zijn. Zelf kun je zo ook gevonden worden door andere gebruikers. Ben je stiekem verliefd op één van je Instagram volgers of Facebook vrienden? Voeg diegene dan toe aan je Secret Crush lijst. Voegt diegene jou ook toe aan zijn of haar Secret Crush lijst, dan volgt de langverwachte match.

Effect op dataverzameling en advertenties

Wanneer je gebruik maakt van Facebook Dating, zal er nieuwe data van je worden verzameld. Ook wordt er gebruik gemaakt van al verzamelde data. Facebook Dating kan matches voorstellen op basis van je activiteiten, voorkeuren en informatie uit alle Facebook producten waarop je actief bent. Je activiteiten in het Dating onderdeel zorgen er vervolgens ook voor dat de advertenties die je op de verschillende Facebook producten ziet daarop worden aangepast.

Microsoft Ads: update biedstrategieën

Microsoft Advertising introduceert een nieuwe biedstrategie: Target ROAS (return on ad spend). Deze strategie zet automatisch biedingen op veiling tijden, zodat je meer omzet of  conversies realiseert, gebaseerd op de ROAS targets die je instelt. Je kunt de biedstrategie in alle Search en Shopping campagnes toepassen.

Om gebruik te maken van de biedstrategie moet je conversie tracking hebben ingesteld. Gebruik dus een Universal Event Tracking tag met een actief conversiedoel, of een actieve offline conversie. Voordat je de nieuwe biedstrategie echt goed kunt beoordelen, wordt geadviseerd om eerst minimaal 50 conversies te bereiken. Meet je offline conversies? Zorg er dan voor dat niet langer dan een paar dagen wacht om de conversies  te uploaden.

Om te beginnen, raadt Microsoft aan om Target ROAS in te stellen op basis van historische prestaties. Laat het systeem zo eerst twee tot drie weken leren en evalueren. Zorg er daarnaast voor dat je geen maximum CPC instelt. Dit kan ervoor zorgen dat de biedstrategie niet optimaal verloopt.

Microsoft ads update biedstrategien

Houd er rekening mee dat je geen biedingen voor sleutelwoorden kunt aanpassen, wanneer deze gebruik maken van Target ROAS. Geautomatiseerde regels en third-party management tools hebben dus ook geen effect op deze sleutelwoorden. Met Target ROAS zal Microsoft Advertising volledig controle hebben over de optimalisatie van je biedingen. Uiteraard kun je hier zelf nog wel aanpassingen aan doen.

Maximaliseer conversies en doel-CPA

Ook zijn de biedstrategieën ‘Maximize Conversions’ en ‘Target CPA’ nu wereldwijd beschikbaar voor gebruik. Het is daarvoor niet vereist om te voldoen aan het minimum van 15 conversies in de laatste 30 dagen. Wel moet je ook voor deze biedstrategieën conversie tracking hebben ingesteld.

Messenger API support op Instagram

Instagram berichten worden nu ondersteund met Messenger API. Dit geeft bedrijven nieuwe tools om communicatie met klanten te managen op Instagram. Dankzij de nieuwe API features is het mogelijk om Instagram berichten te integreren in applicaties en workflows. Hierdoor kunnen bedrijven makkelijker betekenisvolle gesprekken voeren met klanten, en zo de klanttevredenheid laten groeien. Momenteel is de API nog in bèta en kan nog maar een gering aantal partners en bedrijven er gebruik van maken.

Instagram heeft het afgelopen jaar het gebruik van chatberichten tussen gebruikers en bedrijven zien groeien met maar liefst 40%. Voor bedrijven die Instagram gebruiken is het dus belangrijk om bereikbaar te zijn via de chat en hier de juiste tools voor te kunnen gebruiken. Met behulp van de Messenger API is het voor bedrijven mogelijk om berichten te beheren voor de onderdelen Profiel, Shops en Stories.

Messenger API support op Instagram

Instagram introduceert ook nieuwe features waarmee bedrijven direct kunnen reageren op chatberichten. Dit kan met behulp van geautomatiseerde antwoorden. Uiteraard blijft het dan wel mogelijk om complexe zaken door mensen te laten oplossen. Clarabridge, één van de bedrijven die de functie al in gebruik heeft mogen nemen, zag de response rate met 55% stijgen, sinds ze de Instagram DM’s via het eigen platform afhandelden.

Aanklacht tegen Google

Het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft Google officieel aangeklaagd. De aanklacht heeft betrekking op het mogelijk misbruiken van de monopoliepositie. Google schijnt de marktmacht te gebruiken om de concurrentie buitenspel te zetten. Dit gebeurt aan de hand van exclusieve contracten en overeenkomsten. Zoals bijvoorbeeld de miljarden dollars die Google betaald heeft aan Apple om de zoekmachine als standaard optie in te stellen voor alle iPhones. Het bedrijf is het niet eens met de aanklacht en vindt dat mensen niet gedwongen worden om Google te gebruiken, maar dat mensen die keuze zelf maken.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.