8 februari 2021
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 6 | 2021

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In onze laatste blog vertelden we over vernieuwde Google mobiele zoekresultaten, nieuwe functies op LinkedIn en een nieuw reclamesysteem voor Google Chrome. Deze week praten we je bij over de volgende nieuwtjes:

 • Chrome 89 beta
 • Story Pins Streams op Pinterest
 • Verlaagde commissies voor verkooppartners op Bol.com
 • Neemt Bing de plek van Google over in Australië?

Ook hebben we weer een aantal inhaakdata voor je contentkalender op een rijtje gezet.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

 • Dinsdag 9 februari –– ‘Toothache Day en Safer Internet Day’
 • Woensdag 10 februari –– ‘Parapludag en Wereld Peulvruchten Dag’
 • Donderdag 11 februari –– ‘Wereld Ziekendag, Europese Dag van Alarmnummer 112, Maak een Nieuwe Vriend Dag en Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap’
 • Vrijdag 12 februari –– ‘Darwindag en Chinees Nieuwjaar’
 • Zaterdag 13 februari –– ‘Wereld Radio Dag en Get a Different Name Day’
 • Zondag 14 februari –– ‘Valentijnsdag, Reuzenrad Dag, Dag van het Huwelijk en Verjaardag YouTube’

Chrome 89 beta

De betaversie van Google Chrome 89 is sinds 28 januari live voor gebruik. Hieronder leggen we enkele nieuwe functies en toevoegingen van deze nieuwe versie uit.

WebHID API

De WebHID API biedt een manier om apparaatspecifieke logica in JavaScript te implementeren. Een menselijk interface-apparaat is een apparaat dat input ontvangt van of output levert aan mensen. Voorbeelden hiervan zijn toetsenborden, aanwijsapparaten (zoals muizen, touchscreens, etc.) en gamepads.

Gamepad-in- en uitgangen zijn doorgaans niet goed gestandaardiseerd en webbrowsers vereisen vaak aangepaste opties voor specifieke apparaten. Dit resulteert in een slechte ondersteuning van oude en weinig voorkomende apparaten. Daarom is WebHID nu standaard ingeschakeld in Chrome 89 op desktop.

Web NFC

NFC staat voor Near Field Communications. Dit is een draadloze technologie voor korte afstanden voor het verzenden van kleine hoeveelheden gegevens, meestal tussen een gespecialiseerd NFC-apparaat en een lezer. Als je bijvoorbeeld eens een badge hebt gescand om een ​​gebouw binnen te gaan, heb je op dat moment mogelijk van NFC gebruik gemaakt. In Chrome 89 op Android is Web NFC standaard ingeschakeld.

Web NFC creëert nieuwe mogelijkheden op het web, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van informatie over museumexposities, inzage in voorraadbeheer, het verstrekken van informatie in een badge en veel meer.

Gif Chrome Gif nfc

Web NFC voorbeeld op de Chrome Dev Summit

Hieronder twee coderingen die Chrome geeft om met NFC aan de slag te gaan.

Een string naar een NFC tag schrijven:

if (“NDEFReader” in window) {

  const ndef = new NDEFReader();

  await ndef.write(“Hello world!”);

}

Berichten scannen van NFC tags:

if (“NDEFReader” in window) {

  const ndef = new NDEFReader();

  await ndef.scan();

  ndef.onreading = ({ message }) => {

    console.log(`Records read from a NFC tag: ${message.records.length}`);

  };

}

Web serial API

Op de desktop versie van Chrome 89 is ook Web serial API ingeschakeld. Hiermee is het mogelijk om apparaten zoals microcontrollers en 3D-printers te besturen. In educatieve, hobbyistische en industriële situaties wordt dergelijk randapparatuur al bestuurd via webpagina’s. In al deze gevallen vereist apparaatbeheer de installatie van adapters en stuurprogramma’s. De Web Serial API verbetert de gebruikerservaring door directe communicatie tussen een website en een randapparaat mogelijk te maken.

Web sharing op desktop

Om makkelijk de inhoud van websites, zoals blogs, artikelen of andere content te delen, worden er vaak handmatig ‘share’-knoppen voor social kanalen toegevoegd aan websites. Dit heeft soms tot gevolg dat niet altijd het complete aanbod van kanalen wordt getoond. Daarnaast heeft het soms negatieve invloed op de layout van wegpagina’s en brengt het beveiligingsrisico’s met zich mee. Daarom is het nu in de nieuwe browserversie mogelijk om content te delen met behulp van ingebouwde ‘share’-functies.

AVIF-beelddecodering

AVIF-beelddecodering wordt ondersteund. Dit heeft de volgende drie voordelen:

 • Vermindering van het bandbreedteverbruik, zodat pagina’s sneller laden. De bestandsgrootte van afbeeldingen is aanzienlijk kleiner in vergelijking met JPEG of WebP.
 • Ondersteuning voor HDR-kleur. Nu beeldschermen in toenemende mate in staat zijn tot hogere helderheid, kleurbitdiepte en kleurengamma’s, is er meer vraag naar het behoud van beeldgegevens die verloren gaan met JPEG.
 • Ondersteuning van ecosysteembelangen. Bedrijven met een grote aanwezigheid op het web hebben belangstelling getoond voor het verzenden van AVIF-afbeeldingen op internet.


Alle data: urls als mogelijk betrouwbaar

Om te voldoen aan de huidige webstandaarden, behandelt Chrome nu alle data: urls als mogelijk betrouwbaar. Het is vaak nodig om te evalueren of een URL veilig is om bepaalde functies alleen in te schakelen als aan de minimumeisen voor authenticatie en vertrouwelijkheid is voldaan. Eerder werden niet alle gegevens als mogelijk betrouwbaar gemarkeerd.

Pinterest introduceert Story Pins Follower streams

versie van ‘Verhalen’. Het platform heeft nu de nieuwste update aangekondigd: Verhaalpin volg-streams.

Pinterest story pins follower streams

Het Verhalen onderdeel van Facebook en WhatsApp betreft video’s die 24 uur zichtbaar zijn. Op Pinterest betekenen verhalen iets heel anders. Verhaalpins zijn op te slaan en gaan lang mee, zodat content in de loop van de tijd kan worden ontdekt en opnieuw kan worden bekeken. Bij interactie met een Verhaal, krijg je dezelfde mogelijkheden te zien als bij een Pin. Zo kan de maker extra informatie kwijt bij zijn content en is het ook mogelijk om onder Verhaal Pin te reageren.

Gebruikers van iOS en Android kunnen met volg-streams van Verhaal Pins meer gepersonaliseerde inhoud bekijken van de accounts die ze willen volgen. Dit is een nieuwe kans voor marketeers om content weer te geven.

Vervangt Bing straks Google in Australië?

Scott Morrison, de Australische premier, heeft laten weten dat Microsoft Bing de vervanger kan worden van Google, wanneer de organisatie zijn diensten wil beëindigen. Bij invoering van de nieuwe mediawet van Australië, dreigt Google om de zoekmachine af te sluiten in het land. De Australische regering wil dat techbedrijven nieuwsmedia gaan betalen voor content.

Google geeft als suggestie een overeenkomst zoals in Frankrijk. Hier heeft het bedrijf een regeling getroffen met uitgevers, zodat zij hun content kunnen aanbieden in een speciale omgeving, Google News Showcase.

Morrison heeft aangegeven dat hij een gesprek heeft gevoerd met Microsoft. Wat er precies is besproken is niet bekend. Microsoft benadrukt dat het bedrijf geen betrokkenheid heeft bij de totstandkoming van de mediawet.

Niet alleen Google is tegen de mediawet. Facebook zal bijvoorbeeld geen Australisch nieuws op het platform delen als de wet wordt doorgevoerd.

Verlaagde commissies voor verkooppartners op Bol.com

Partners die op Bol.com producten verkopen betalen hierover een commissie. Voor enkele productgroepen zullen er wijzigingen in de tarieven worden doorgevoerd. De wijzigingen vinden plaats op twee momenten, namelijk op 1 maart en in de zomer. Elf productgroepen krijgen een gereduceerd commissietarief voor de verkoop van hun producten. Ook zijn er drie productgroepen die juist een hoger variabel tarief moeten afgeven. Hieronder de productgroepen en de aangepaste tarieven.

Verlaagde commissies voor verkooppartners bol.com

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten. Fijne dagen gewenst!

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.