15 februari 2021
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 7 | 2021

Online marketing nieuws week 7

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In onze laatste blog vertelden we over Chrome 89 beta, Story Pins Streams op Pinterest, verlaagde commissies voor verkooppartners op Bol.com en Bing in Australië. Deze week leggen we uit hoe je eenvoudig de juiste klanten bereikt via Google Search. Ook hebben we weer een aantal inhaakdata voor je contentkalender op een rijtje gezet.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee je jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter maakt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

 • Maandag 15 februari –– ‘Dag van de Betaalde Liefde’
 • Dinsdag 16 februari –– ‘Dag van de Amandel’
 • Woensdag 17 februari –– ‘Doe Vriendelijk Dag en Aswoensdag’
 • Donderdag 18 februari –– ‘Drink Wijn Dag’
 • Zaterdag 20 februari –– ‘Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid en Kersentaart Dag’
 • Zondag 21 februari –– ‘Internationale Dag van de Moedertaal’

Google brengt opnieuw wijzigingen aan je zoekwoord modifiers in Google Ads

Het doel van Google Ads is dat bedrijven die mensen kunnen benaderen die op zoek zijn naar hun producten of diensten. Gebruikers van Google willen vinden wat ze zoeken. Het platform heeft daarom in de loop der jaren steeds beter het zoekgedrag van gebruikers gemeten.

Zoekwoorden die bedrijven instellen kunnen nu overeenkomen met de betekenis van een zoekopdracht. Ook breed zoeken levert nu betere prestaties op, vooral wanneer het zoektype aan Slim bieden wordt gekoppeld. Google heeft vastgesteld dat zoeken op woordgroep en modifiers voor breed zoeken vaak voor dezelfde toepassingen worden gebruikt. Wil je meer van jouw beoogde klanten bereiken, dan werkt een combinatie van beide het beste.

Google begint over 2 weken met de uitrol van van wijzigingen in zoeken op woordgroep en modifiers voor breed zoeken. Met deze wijzigingen is het voor bedrijven makkelijker om de juiste klanten te bereiken, ongeacht hoe ze zoeken.

Zoektypen vereenvoudigen

Momenteel is het mogelijk om potentiële klanten te bereiken met de volgende drie zoekwoordovereenkomsten.

 • Exact zoekwoord voor precisie
 • Breed zoeken voor bereik
 • Zoeken op woordgroep en modifiers voor breed zoeken voor een goede balans

 

Zoeken op woordgroep is uitgebreid om extra verkeer van modifiers voor breed zoeken te beslaan. De woordvolgorde die gebruikt wordt zal aangehouden worden, wanneer dit nodig is voor de betekenis van de woordgroep. Met deze uitbreiding is het makkelijker om klanten te bereiken en zoekwoorden te beheren.

Met zoeken op woordgroep is het nu makkelijker om de gewenste zoekopdrachten te bereiken. Stel, je hebt een verhuisbedrijf dat mensen wil bereiken die uit Deventer willen vertrekken. Met behulp van de update van zoeken op woordgroep, is het nu mogelijk om specifiek mensen te bereiken die van plan zijn om van Maastricht naar bijvoorbeeld Leeuwarden te verhuizen. Mensen die van Leeuwarden naar Maastricht willen verhuizen, zullen de advertentie niet te zien krijgen. In de afbeelding hieronder is het verschil te zien.

Verschil in zoekfuncties google

Modifiers voor breed zoeken

De ondersteuning voor modifiers voor breed zoeken wordt door Google beëindigd. De wijzigingen worden geleidelijk uitgerold over enkele maanden:

 • Vanaf half februari worden ‘zoeken op woordgroep’ en ‘modifiers voor breed zoeken’ omgezet in het nieuwe matchgedrag systeem. Prestatiegegevens blijven behouden en zoekwoorden hoeven niet overgezet te worden
 • Na volledige wereldwijde uitrol in juli, is het niet meer mogelijk om nieuwe zoekwoorden met modifiers voor breed zoeken aan te maken.

Google geeft gedurende het jaar updates met betrekking tot wanneer de wijzigingen worden uitgerold.

Effectieve campagnes instellen

Gebruik onderstaande tips om het meeste uit de geplande wijzigingen te halen:

 • Houd prestaties bij en pas budgetten aan als dit nodig blijkt. De wijzigingen kunnen ervoor zorgen dat het verkeer fluctueert.
 • Probeer breed zoeken eens te gebruiken met Slim bieden. Met een combinatie van breed zoeken en Slim bieden bereik je meer relevante zoekopdrachten die voldoen aan je prestatiedoelen.
 • Blijf uitsluitingszoekwoorden gebruiken om ongewenste overeenkomsten uit te sluiten.

 

Aanvullende zoekwoordverbeteringen

Naast bovengenoemde aanpassingen heeft Google nog meer verbeteringen doorgevoerd. Breed zoeken houdt voortaan rekening met aanvullende signalen in je account om relevantere zoekopdrachten weer te geven. Gecombineerd met ‘Slim bieden’ kunnen signalen voor breed zoeken nieuwe mogelijkheden ontdekken voor bedrijven.

Just Eat Takeaway.com heeft de combinatie al getest: “We zijn verrast door de resultaten van het gebruik van breed zoeken met Slim bieden. Het aantal conversies steeg met 127% en we behaalden onze doelen.”

Ook is zoekwoordovereenkomst beter voorspelbaar gemaakt. Exacte zoekwoorden die precies gelijk zijn aan de zoekopdracht krijgen altijd de voorkeur. Adverteerders krijgen hierdoor meer controle over welk zoekwoord overeenkomt met zoekopdrachten.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws!

Check volgende week maandag weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten. Fijne dagen gewenst!

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.