5 november 2020
Online marketing

In 3 stappen jouw USP’s formuleren

Standaard thumbnail voor de blog

Je kent de term vast wel: USP’s, oftewel unique selling propositions. Maar waarschijnlijk weet je niet precies wat het inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je tot de belangrijkste USP’s van jouw bedrijf komt. Hieronder vindt je een volledig uitgewerkt artikel waarin wij antwoord geven op deze vragen en waarna jij in staat bent om jouw USP’s in 3 stappen te formuleren!

Het voordeel van USP’s

USP’s zijn de eigenschappen van jouw bedrijf die ervoor zorgen dat jij opvalt tussen alle andere bedrijven en beter naar voren komt dan jouw concurrenten. Een goede USP geeft snel en eenvoudig antwoord op de belangrijkste vraag die klanten over jouw bedrijf, merk, product of dienst hebben:

welke meerwaarde biedt het?

Door bewuste en weloverwogen USP’s te formuleren, zorg je ervoor dat je een veel gerichtere marketingstrategie kunt opstellen. Unique selling points hebben namelijk invloed op je boodschap, branding, teksten en andere marketinguitingen.

Stap 1: Wat zijn de USP’s van jouw bedrijf?

Jouw unieke factoren aan één kant en de behoeften van klanten aan de andere kant, zijn twee heel verschillende dingen. Deze twee komen echter heel dicht bij elkaar tijdens het bepalen van jouw unique selling propositions. Wij leggen het je graag uit in deze eerste stap!

Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Dit is een moeilijke, maar zeer belangrijke vraag. Denk eens na over de manier waarop jouw bedrijf zich onderscheid van de concurrentie. Wat zijn de voordelen van jouw product of dienst ten opzichte van deze concurrenten?

Bij deze stap is het heel belangrijk dat je alles opschrijft wat in je opkomt. Schrijf op wat jou speciaal maakt of wat de concurrenten niet bieden en jij wel. Zelfs als het al kleine dingen zijn, zoals 24/7 service of “voor 12 uur besteld, morgen in huis”, kunnen deze relevant zijn!

Wanneer je klaar bent met deze stap, heb je een lijst geformuleerd met de belangrijkste karakteristieken van jouw bedrijf of dienst. Deze lijst zal de basis vormen voor het formuleren van jouw USP’s.

Klantgerichtheid

Nadat je je hebt gefocust op jou als persoon en je bedrijf, gaan we ons hier focussen op de belangrijkste partij: potentiële klanten. Denk eens na over de manier waarop jij het leven van je klanten een stukje gemakkelijker maakt. Bied jij een goede oplossing? Bespaar jij hen bijvoorbeeld tijd, energie of geld?

Alle succesvolle bedrijven lossen problemen op waar mensen al lang mee zitten. Marketeers noemen dit ook wel het pijnpunt van de industrie of markt. Denk bijvoorbeeld eens aan Netflix. Voordat Netflix bestond moest men naar de videotheek om dvd’s te huren voor een x aantal dagen. Nu hoeven wij de deur niet meer uit en betalen we maandelijks voor een breed assortiment aan films.

Nu hoeft jouw oplossing niet zo groot te zijn als die van Netflix, maar probeer je eens in te leven in potentiële klanten en wat voor onvervulde behoeftes zij hebben. Schrijf deze dingen ook op als ze een raakvlak hebben met de karakteristieken van jou of jouw bedrijf. Op deze manier vergelijk je de behoeftes van je klanten met factoren die jij momenteel al aanbiedt!

Stap 2: Formuleren van de USP

Nu je jouw karakteristieken hebt vergeleken met de pijnpunten in de markt, begin je een idee te krijgen van jouw unique selling points. Een krachtige USP bestaat uit één zin, maar bevat een boodschap die vele pagina’s kan vullen. Maar hoe formuleer je jouw USP’s?

Een handige manier om goede USP’s te formuleren is door het opschrijven van een aantal zinnen. Zinnen die allemaal jouw unique selling proposition omschrijven. Herschrijf deze zinnen vervolgens en kort ze in. Ga hiermee door totdat je een specifieke en aantrekkelijke zin hebt gevonden.

Het kan ook helpen om je verschillende ideeën even te laten bezinken en/of jouw formuleringen eens te laten zien aan vrienden of familie. Op deze manier kijk je weer met een frisse blik naar de geformuleerde USP’s!

Stap 3: Laat jouw doelgroep kennismaken met de USP’s

Gefeliciteerd, jouw USP’s staan op papier! Nu kan je bepalen via welke kanalen je deze zichtbaar wilt maken.

Jouw website

Het is belangrijk om alle USP’s duidelijk naar voren te laten komen op je website. Klanten kunnen namelijk via verschillende kanalen kennis maken met je merk, maar uiteindelijk zullen ze allemaal uitkomen op de website. De website is dus jouw digitale visitekaartje en potentiële klanten bepalen hier of ze uiteindelijk overgaan tot een conversie.

Een handige manier om USP’s te communiceren op je website is door deze toe te voegen aan je header of sidebar. Op deze manier zijn ze namelijk zichtbaar op elke pagina van de site. De home page of “over ons” pagina zijn ook goede plekken om jouw unique selling propositions te benoemen.

Advertentiekanalen

Voordat potentiële klanten op jouw website terecht komen, moet je eerst zichtbaar en vindbaar zijn. Dit doe je via advertenties op bijvoorbeeld Google of social media. Het is dan ook van belang om ook hier jouw USP’s te communiceren. Hiermee laat je zien waarom bezoekers op jouw advertentie moeten klikken en niet op die van je concurrent.

Overige uitingen

Naast dat je je USP’s via jouw website en advertentiekanalen communiceert, kun je deze ook in alle overige uitingen meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een brochure, een e-mail of zelfs een slogan. Het uiteindelijke doel is dat jouw doelgroep jou gaat herkennen door (onder andere) je USP’s.

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Olav Wolters teach digital
Over de auteur

Olav Wolters

Ik ben Olav, mede-eigenaar bij Teach Digital en dagelijks verantwoordelijk voor het opzetten van nieuwe succesvolle samenwerkingen. Dit kan zijn met klanten, maar ook met nieuwe partners.

Samen met mijn vriendin Judith en hond Ted woon ik in Deventer. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te wielrennen of om met vrienden te genieten van een biertje in onze mooie binnenstad.

Online resultaat behalen is waar ik energie van krijg. Op 15-jarige leeftijd begon ik met het inzetten van online kanalen om geld te verdienen. Dit heeft mij nooit meer losgelaten en daarom ben ik erg trots dat we dagelijks ondernemers helpen om online marketing in te zetten met Teach Digital en onze partners.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.