7 mei 2021

Een merkidentiteit voor jouw organisatie ontwikkel je zo!

Online merkidentiteit ontwikkel je zo!

Elke dag ben je bezig met jouw online aanwezigheid. Steeds weer tracht je onder de loep te komen van jouw doelgroep. Wist je dat herkenning een grote rol speelt bij een succesvolle merkidentiteit? Een huisstijl dat herkenbaar is neemt hier een belangrijke taak op zich. Wij geven je drie motivaties om een huisstijl te (laten) ontwikkelen.

Motivatie 1: Door een huisstijl vergroot je de herkenning van jouw merkidentiteit

Door middel van een huisstijl vergroot je door gebruik te maken van kleuren, vormen, logo’s, taalgebruik en lettertypes jouw merkidentiteit. Als je nog geen huisstijl hebt dan geven wij je in dit artikel drie motivaties om hier direct mee te starten.

Het ontwikkelen van een huisstijl begint met het opstellen van de missie en visie van jouw bedrijf. Heb je deze nog niet geformuleerd? Dan is het ook ingewikkeld om een effectieve huisstijl te (laten) ontwikkelen. We leggen hieronder kort uit wat een missie en visie is:

Missie: Het bestaansrecht en de identiteit van jouw organisatie;

Visie: De gewenste droomsituatie.

Wanneer je de missie en visie van jouw organisatie hebt geformuleerd dan kan er bedacht worden hoe dit visueel gecommuniceerd gaat worden naar jouw doelgroep. In vaktaal wordt dit ‘het merkconcept’ genoemd. Het merkconcept vormt samen met de positionering (ook wel ‘merkstrategie’) het uitgangspunt van een herkenbare huisstijl. Een herkenbare huisstijl is belangrijk binnen een succesvolle online strategie. Wil je graag aan de slag met je online strategie maar weet je nog niet exact hoe? Dan ben je wellicht een goede match met Teach Digital. Teach Digital ontwikkelt unieke online marketing leertrajecten waarbij persoonlijke begeleiding en jouw bedrijf centraal staan.

Motivatie 2: Met een huisstijl versterk je jouw positionering als expert

Een herkenbare huisstijl is het eindproduct van een succesvolle merkconcept en merkstrategie. In onze opleidingen leer je hier alles over. We begrijpen echter dat wanneer je net begonnen bent dat je dan waarschijnlijk nog geen huisstijl hebt gerealiseerd. Het belang van een geslaagde executie kan simpel bedacht worden door Coca-Cola als voorbeeld te nemen. Stel dat een natuurramp alle bedrijven van Coca-Cola zou vernietigen, dan zou dit voor het bedrijf minder erg zijn dan wanneer door collectief geheugenverlies iedereen de merknaam zou vergeten. Dit geeft aan dat een sterk merk goud waard is.

In de praktijk komt echter nog vaak voor dat de initiële investering in het merkconcept en de merkstrategie wel gemaakt wordt, maar dat er in de executie steken vallen. Een voorbeeld hiervan is dat voor een exclusief merk kattenvoer wel de strategische kant goed uitgevoerd wordt, maar waarvan in de praktijk met goedkoop verpakkingsmateriaal wordt gewerkt.  Of bijvoorbeeld dat men wel een marketingbureau in handen neemt voor het ‘denk-werk’, maar dat voor de website het handige buurjongentje ingeschakeld wordt. Niet verstandig! Dit beschadigd namelijk de positionering van jouw merk. Wist je trouwens dat een huisstijl gaat verder dan kleuren, vormen en beelden? Neem bijvoorbeeld het type papier waarop bijvoorbeeld de factuur-en offerte geprint gaat worden. Een huisstijl bestaat uit alle afzonderlijke elementen die gezamenlijk de totaalbeleving van het merk realiseert. Een goede totaalbeleving realiseert een TOMA (’top of mind awaraeness’) waarmee je jouw bedrijf als expert binnen de markt positioneert.

Motivatie 3: Een huisstijl levert kostenbesparing op

We horen je nu al denken ‘dit alles kost toch klauwen vol geld?’. Dat is waar, maar de investering verdient zich dubbel en dwars terug. Naast dat met een goed doordachte huisstijl een sterk merk neer gezet kan worden is het werken vanuit een huisstijl in de praktijk ook zeer handig. Denk eens aan de standaardprocedures die door middel van een huisstijl eenvoudig gemaakt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld intern gebruiksdrukwerk zoals formulier, declaraties, memo’s en verslagen. Een goed doordachte huisstijl levert kostenbesparing op. Daarnaast is het binnen de online marketing ook niet weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan de tone-of-voice van de communicatie. De tone-of-voice telt als input voor de zoekmachine advertenties en de zoekmachine optimalisatie, zoals bijvoorbeeld de landingspagina’s die geschreven (moeten) worden.

Meer weten over het ontwikkelen van een succesvolle merkidentiteit? Neem contact op!

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een succesvolle identiteit? Na onze opleiding ben jij in staat om een succesvolle online identiteit uit te werken, op te zetten en te beheren. Met onze opleiding doe je een waardevolle investering voor de lange termijn. De krachtige mix van online en offline coaching realiseert een zo hoog mogelijk leerrendement. Op deze manier haal je alles er uit wat er in zit!

Ben jij klaar voor de stap richting online marketing?

Standaard thumbnail voor de blog
Thom Treurniet Teach Digital
Over de auteur

Thom Treurniet

Ik ben Thom, Online Marketeer en Content Editor SEO/SEA bij Teach Digital. Ik vind resultaatgerichtheid erg belangrijk. Daarom vind ik de werkwijze van Teach Digital perfect bij mij passen! Ik hou van uitdagingen en die zal ik dus ook altijd opzoeken.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.