11 april 2022
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 16 | 2022

online marketing nieuws week 16

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In de vorige blog las je alles over nieuwe updates van Microsoft, Youtube en Google. Deze week zijn er nieuwe updates vanuit onder andere Spotify, Instagram, DuckDuckGo en Google. Uiteraard kun je ook weer rekenen op nieuwe inhaakdata voor jouw content

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter wordt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

 • 18 april: Wereld amateur radio dag, Amstel Gold Race, KNVB beker finale
 • 19 april: Knoflookdag, Dag tegen pesten, Week van de Teek [19-23 apr], Patriot’s day, Museumweek [19-25 apr]
 • 20 april: Dag van de Chinese taal
 • 21 april: Werelddag van de Creativiteit en Innovatie, Banana day
 • 22 april: Earth day, Jelly Bean dag, Take Our Daughters and Sons to Work Day, Koningsspelen
 • 23 april: Werelddag van het Boek en de Auteursrechten, Dag van de Engelse taal, Dag van het Duitse bier, Talk like Shakespeare day
 • 24 april: Wereldproefdierendag

Uitgebreide tekstadvertenties in Google Ads gaan verdwijnen

Vanaf 30 juni 2022 kunnen uitgebreide tekstadvertenties in Google Ads niet meer aangemaakt of gewijzigd worden. Voor het aanmaken van nieuwe advertenties ben je dan aangewezen op responsieve zoekadvertenties. Bestaande uitgebreide tekstadvertenties kunnen nog wel onderbroken, hervat of verwijderd worden.

Google adviseert iedereen om ervoor te zorgen dat elke advertentiegroep voor 30 juni 2022 ten minste één responsieve zoekadvertentie bevat. Voor het opstellen van responsieve zoekadvertenties geeft Google een aantal tips:

 • Gebruik goed presterende content uit uitgebreide zoekadvertenties opnieuw.
 • Bezoek de pagina ‘Aanbevelingen’ in je Google Ads account.
 • Zet koppen en beschrijvingen vast op bepaalde posities.
 • Gebruik advertentievarianten.
 • Bekijk de itemrapportage voor meerdere campagnes om te zien welke koppen en beschrijvingen het best aansluiten bij je klanten.
 • Gebruik Google Ads Editor of Google Ads API om zoekadvertenties bulksgewijs te maken en te bewerken.

Importeer je doelen van Universal Analytics naar Google Analytics 4

Google heeft een functionaliteit toegevoegd om aangemaakte doelen in Universal Analytics over te zetten naar Google Analytics 4. Om de functie te gebruiken heb je de rol van bewerker of beheerder nodig. 

Het overzetten van doelen werkt als volgt:

 • In Google Analytics 4, klik op Beheer.
 • Kies in de kolom Account het juiste account, als je één account hebt staat deze automatisch geselecteerd.
 • Selecteer in de kolom Property de juiste GA4 property die actief is op je website
 • In de kolom Property, klik op Installatie Assistent.
 • Onder conversies, ga naar importeer bestaande doelen van je Universal Analytics property en klik op Begin.
 • Selecteer de doelen die je over wil zetten naar Google Analytics 4.
 • Klik rechtsboven op importeer geselecteerde conversies. 

Aangepaste kolommen in Google Ads

Google heeft aangepaste kolommen in Google Ads toegevoegd. Hiermee kun je zelf beter instellen welke gegevens je wilt zien, afhankelijk wat belangrijk is voor jouw bedrijf. Dit maakt het makkelijker om analyses aan te passen naar persoonlijke voorkeuren.

Lees de aankondiging op de site van Google. Hier staat ook beschreven waarvoor je aangepaste kolommen kan gebruiken.

Spotify voegt live audio toe 

Spotify is begonnen met het uitrollen van een nieuw audioproduct: live. Hierin kunnen muzikanten en podcastmakers live audio uitzenden. Op dit moment is de functie beschikbaar voor een geselecteerde groep makers. Alle informatie over deze nieuwe functie vind je in de aankondiging op de website van Spotify.

Producten taggen op Instagram

Instagram heeft aangekondigd de functie voor het taggen van producten beschikbaar te maken voor alle gebruikers met een openbaar profiel. Voorheen was deze functie enkel beschikbaar voor creators en bedrijven. Op dit moment wordt de functie alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten. Ook is het gebruik van de functie nu nog alleen beschikbaar voor berichten. Instagram werkt aan het beschikbaar maken van de functie voor verhalen. 

Producten taggen op Instagram Teach Digital

Bladeren per winkel in Google

Google heeft een aanpassing gedaan in de weergave van zoekresultaten bij lokaal zoeken. Er wordt nu onderscheid gemaakt in ‘bladeren op product’ en ‘bladeren op winkel’. 

Voor winkels is het dus nog belangrijker om hun assortiment toe te voegen in Google Merchant Center en deze te koppelen aan hun Google bedrijfsprofiel. 

Google heeft de afgelopen tijd meer aanpassingen aangebracht om lokale ondernemingen beter te ondersteunen. Bekijk hier het voorbeeld. 

DuckDuckGo-browser voor Mac

Zoekmachine DuckDuckGo komt met een browser voor Mac. Sinds 2018 is de browser beschikbaar als app voor je telefoon, nu dus ook voor je Mac. De mobiele apps zijn meer dan 150 miljoen keer gedownload. De browser voor Windows volgt later. 

Binnen DuckDuckGo staat privacy centraal. Veel advertenties, trackers en cookies worden geblokkeerd. In onze blog op Frankwatching lees je wat dit betekent voor online marketeers. Doordat de browser minder gegevens verzameld zou het sneller zijn dan concurrenten. 

Op dit moment werkt DuckDuckGo met een wachtlijst. De volledige aankondiging van DuckDuckGo lees je hier.

‘Dunne content’ is sitespecifiek, niet paginaspecifiek

Dunne content is content van lage kwaliteit, vaak omdat het weinig informatie bevat. Als Google je website aanmerkt als ‘dunne content’ heeft dit invloed op jouw positie in de zoekresultaten en op het vertoningspercentage van je zoekadvertenties. 

In de Google SEO hangout van 1 april 2022 laat John Mueller van Google weten dat het niet individuele pagina’s zijn die dit stempel krijgen, maar dat het eerder betrekking heeft op de volledige website. 

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws

Check volgende week maandag gewoon weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Stijn Norden
Over de auteur

Stijn Norden

Ik ben Stijn, Online Marketeer bij Teach Digital. Hier houd ik me bezig met alle facetten rondom online marketing.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.