16 mei 2022
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 20 | 2022

online marketing nieuws week 20

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In de vorige blog las je alles over nieuwe updates van Facebook, Twitter en TikTok. Deze week zijn er nieuwe updates vanuit onder andere WhatsApp, Google Search Console en TikTok. Uiteraard kun je ook weer rekenen op nieuwe inhaakdata voor jouw content.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter wordt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

 • 16 mei: Longfonds Collecteweek
 • 17 mei: Internationale Dag tegen Homo- en transfobie, Dag voor telecommunicatie
 • 18 mei: Plantendag
 • 19 mei: Wereld Huisartsen Dag
 • 20 mei: Annie M.G. Schmidtdag, Pizza Party Dag
 • 21 mei: Internationale Dag van de Culturele Diversiteit
 • 22 mei: Internationale Dag voor Biodiversiteit, Dag van het Park

WhatsApp voegt Emoji-reacties toe 

Sinds afgelopen week is het mogelijk om door middel van een Emoji te reageren op WhatsApp berichten. Emoji’s zijn een snelle en makkelijke manier om te reageren. In de toekomst wil WhatsApp meer uitdrukkingen toevoegen. 

Daarnaast is de maximumgrootte voor het versturen van bestanden verhoogt van 100MB naar 2GB, en is het maximum aantal personen in een WhatsApp-groep verhoogt naar 512 personen. 

Nieuw tabblad ‘Vrienden’ op TikTok

TikTok rolt een nieuw tabblad ‘Vrienden’ uit dat het tabblad ‘Ontdekken’ in het onderste menu van de app vervangt. Het bedrijf zegt dat het nieuwe tabblad de komende weken voor meer mensen zal worden uitgerold en dat gebruikers op het platform inhoud kunnen vinden van mensen met wie ze contact hebben gehad.

Nieuw tabblad ‘Vrienden’ op TikTok

Nieuw ‘Mijn Advertentiecentrum’ van Google

Google heeft een nieuwe tool aangekondigd, het ‘Mijn Advertentiecentrum’. Hiermee wil het bedrijf gebruikers meer controle geven over de advertenties die te zien krijgen in de zoekmachine en op YouTube. 

Via het Advertentiecentrum kunnen gebruikers aangeven of ze wel of niet geïnteresseerd zijn in bepaalde merken, onderwerpen of gevoeligheden (zoals gokken, alcohol, zwangerschap e.d.). Ook kunnen gebruikers persoonskenmerken toevoegen of uitschakelen, zoals leeftijd, opleiding en relatiestatus. 

Nieuw ‘Mijn Advertentiecentrum’ van Google

E-commerce bedrijven laten omzet liggen door slechte toegankelijkheid

In 2016 en 2019 onderzochten Rick Williams en Steve Brownlow de online winkelervaring van mensen met een functiebeperking in het Verenigd Koninkrijk. Adviesbureau Firm Ground rekende de cijfers uit het Britse onderzoek om naar de Nederlandse markt. Hieruit blijkt dat e-commerce bedrijven omzet van ongeveer €3,4 miljard per jaar mislopen door slechte toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

In 2025 wordt het voor e-commerce bedrijven verplicht om te voldoen aan regels omtrent toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Een toegankelijke website wordt ook beloond door zoekmachines. 

Bezoek de website Digitoegankelijk van de Rijksoverheid voor meer informatie over hoe je jouw website toegankelijk kan maken voor mensen met een beperking. 

Nieuwe abonnementsdienst voor luisterboeken, e-books en podcasts

In juni komt er in Nederland een nieuwe abonnementsdienst beschikbaar voor luisterboeken, e-books en podcasts. Fluister is een initiatief van Singled, WPG en VKB, boekhandels Blz. en Libris, media-uitgever DPG Media en V-Ventures.

Het abonnement kost €13 per maand en Fluister heeft bij de lancering ongeveer 10.000 luisterboeken en meer dan 70.000 e-books. 

Nieuwe Google Wallet app

De huidige Google Pay app wordt vervangen door een nieuwe app: Google Wallet. De nieuwe app wordt een verzamelplaats voor creditcards en betaalpassen, instapkaarten van luchtvaartmaatschappijen, cadeaubonnen en vaccinatiegegevens. Het is vergelijkbaar met de Wallet-app van Apple. 

De app wordt in de zomer beschikbaar op Android en op Wear OS. 

Nieuw video-rapport in Google Search Console

Nieuw video-rapport in Google Search Console

In een livestream op YouTube heeft Google-medewerker Dikla Cohen een nieuw rapport voor Google Search Console aangekondigd: Indexrapport voor video’s. Het rapport biedt de volgende mogelijkheden:

 • Bekijk hoeveel video-bestemmingspagina’s Google heeft ontdekt en op hoeveel ervan een video is geïndexeerd;
 • Bekijk de redenen voor niet-geïndexeerde video’s op bestemmingspagina’s;
 • Gebruik de lijst met betrokken videopagina-URL’s om problemen op te sporen en op te lossen;
 • Valideer de oplossing om het opnieuw crawlen van URL’s te starten.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws

Check volgende week maandag gewoon weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Stijn Norden
Over de auteur

Stijn Norden

Ik ben Stijn, Online Marketeer bij Teach Digital. Hier houd ik me bezig met alle facetten rondom online marketing.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.