15 mei 2023
Online marketing nieuws

Online Marketing Nieuws | Week 20 | 2023

Online marketing nieuws week 20

Het is weer maandag. Hoog tijd voor het wekelijkse Online Marketing Nieuws! Onze online marketeers verzamelen iedere week speciaal voor jou de belangrijkste, leukste, of meest opmerkelijke ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

In de vorige blog las je alles over nieuwe updates van YouTube en Gmail. Deze week zijn er nieuwe updates vanuit onder andere Meta, Google en Pinterest. Uiteraard kun je ook weer rekenen op nieuwe inhaakdata voor jouw content.

Lees snel verder, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van het online marketing nieuws!

Inhaakdata voor je content

Relevante content is belangrijk om de gewenste doelgroep aan je te binden. Daarom hebben we deze week een paar inhaakdata waarmee jouw content net wat interessanter en natuurlijk relevanter wordt. Bekijk hieronder of er deze week iets interessants tussen zit om op in te spelen. Verras je doelgroep met relevante content en verhoog daarmee je traffic!

Deze week om op in te haken:

  • 15 mei: Internationale Dag van het Gezin, Nederlandse Coeliakie Dag
  • 16 mei: Nationale Archeologiedagen (t/m 18 juni)
  • 17 mei: Werelddag van de Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij, Internationale Dag tegen Homofobie Verantwoordingsdag
  • 18 mei: Hemelvaartsdag
  • 19 mei: Huisartsendag, Pizza Party Dag
  • 20 mei: Annie M.G. Schmidtdag, Wereldbijendag, Wereldwhiskydag
  • 21 mei: Werelddag voor Culturele Ontwikkeling, Dag van het Schaap

Meta breidt AR-advertenties uit

Op IAB’s NewFronts kondigde Meta aan dat augmented reality naar Reels Ads en Facebook Stories komt. Met deze update kunnen adverteerders AR-filters gebruiken bij hun marketing. AR-advertenties zijn al mogelijk in de Facebook Feed, Instagram Feed en Instagram Stories. De nieuwe AR Reels advertentie werd door Sephora getest.  Met hun filter “aura vibe” werden gebruikers geholpen bij het kiezen van een passende geur.

Meta breidt AR-advertenties uit

Naast de uitbreiding van AR-advertenties kondigt Meta nieuwe functies aan voor Reels Ads.  De nieuwe functies zijn er om Reels Ads interactiever te maken, zo testen ze onder andere een grotere call to action knop, is het voor gebruikers mogelijk om Reels Ads te pauzeren en kun je de advertentie in plaats van alleen door te linken naar de website ook doorverwijzen naar productfoto’s zonder de advertentie te verlaten.

INP voor Core Web Vitals

Het Google Chrome team kondigt wijzigingen aan in de statistieken voor de Core Web Vitals om de kwaliteit van de gebruiksvriendelijkheid van een webpagina beter te kunnen beoordelen. Na een jaar testen en verzamelen van feedback heeft het Chrome team besloten om Interaction to Next Paint (INP) te promoten tot de nieuwe Core Web Vitals-metriek voor responsiviteit. INP komt als vervanging van First Input Delay (FID) en zal per maart 2024 ingaan.

Later dit jaar zal Google Search Console INP opnemen in het Core Web Vitals-rapport. Dit zal site eigenaren en ontwikkelaars helpen bij het zetten van de nodige stappen om hun pagina’s te evalueren voor de nieuwe metriek.

Pinterest komt met nieuwe tools

Pinterest gebruikers krijgen nu toegang tot alle functies die voorheen alleen beschikbaar waren voor bepaalde pinformaten of gebruikers met een zakelijk account. Adverteerders blijven de functies en formaten houden zoals ze ze kennen. Naast het samenbrengen van alle creatieve functies, breidt Pinterest een reeks tools en functies uit. Zo zijn de statistieken van video pins verbeterd, waardoor een consistente set analyses voor alle soorten pins beschikbaar is.

Meta introduceert AI Sandbox

De AI Sandbox is een testomgeving om vroege versies van nieuwe tools en functies, zoals generatieve AI aangedreven advertentie tools. Meta werkt aan de volgende tools:

  • Tekst variatie: genereert meerdere versies van een tekst met de belangrijke punten, zodat adverteerders de keuze hebben.
  • Achtergrond generatie: creëert achtergrondafbeeldingen uit tekstinvoer, zodat adverteerders verschillende achtergronden kunnen proberen.
  • Outcropping van afbeeldingen: past creatieve middelen aan zodat ze in verschillende beeldverhoudingen op meerdere oppervlakken passen.

Meta introduceert AI Sandbox
In juli begint Meta de toegang geleidelijk uit te breiden naar meer adverteerders en later dit jaar zullen de functies opgenomen worden in hun producten.

Ook introduceert Meta de nieuwe Meta Advantage features waarmee adverteerders kunnen profiteren van AI. Meta Advantage features omvatten de volgende functies:

  • Overschakelen van handmatige campagnes naar Advantage+ shopping in een klik: adverteerders kunnen hun huidige campagnes omzetten in Advantage+ shopping.
  • Video creaties gebruiken in catalogus advertenties: in plaats van alleen foto’s kunnen adverteerders nu ook video’s gebruiken voor een catalogus advertentie.
  • Uitrollen van prestatievergelijkingen: hiermee kunnen adverteerders bestaande handmatige verkoopcampagnes vergelijken met Advantage+ shopping campagnes om de positieve prestatie impact van automatiseringen beter te begrijpen.
  • Betere prestaties met Advantage+ audience: dit nieuwe Meta Advantage product biedt adverteerders een vernieuwde manier om mensen te bereiken en conversies te stimuleren. Advantage+ audience gebruikers kunnen hun doelgroepgegevens als suggesties toevoegen. Hierdoor kan ons advertentiesysteem meer mensen buiten deze suggesties vinden als ze denken dat zij geïnteresseerd zullen zijn en waarschijnlijk zullen converteren.

Blijf up-to-date dankzij het Online Marketing Nieuws

Check volgende week maandag gewoon weer het Online Marketing Nieuws, zodat je up-to-date blijft met alle ins en outs omtrent online marketing. We zetten wekelijks de nieuwste feitjes en weetjes voor je op een rijtje. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste innovaties om jouw online aanwezigheid optimaal te benutten.

Stijn Norden
Over de auteur

Stijn Norden

Ik ben Stijn, Online Marketeer bij Teach Digital. Hier houd ik me bezig met alle facetten rondom online marketing.
Olav Wolters teach digital
Olav Wolters

Opleidingsadvies nodig?

Wil jij je ontwikkelen in online marketing, maar weet je niet welke training de beste keuze is voor jou? Neem contact op met Olav.
Mail Olav
Teach Digital NRTO gecertificeerd Teach Digital is lid bij de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen. Het keurmerk staat voor erkenning van kwaliteit en professionaliteit. Dit betekent dat al onze trainingen van dehoogste kwaliteit zijn.